Zbog sve veće potrage za prirodnom plavom kosom na zapadu, žene s istoka iz nužde prodaju svoju kosu. Za rep od 40 centimetara dobiju 50 dolara dok trgovci kosom u Rusiji godišnje zarađuju do 12 milijuna dolara

Prirodno plava, duga i sjajna kosa je apsolutni hit među ženama.

Kako bi ispunili želje svojim bogatim klijenticama 'agenti za kosu' obilaze provincije u potrazi za ženama koje su zbog siromaštva prisiljene prodati svoju kosu, piše Deutsche Welle.

'Agenti za kosu' su suradnici amerikanca Davida Elmana, koji u Kijevu vodi veletrgovinu s kosom. I dok su donedavno klijentice bile zadovoljne perikama, u posljednje vrijeme raste potražnja za prirodnim plavim uvojcima.

>> Što kosa otkriva o našem karakteru?

>> Kako produžiti vijek trajanja boje na vašoj kosi

 Frizerski saloni u Europi i SAD-u nude mušterijama produljivanje kose i to isključivo pomoću prirodne kose.

'Potražnja je velika, no u tjednu ne možemo dostaviti više od 150 kilograma prirodne plave kose', rekao je Davida Elman.

Za razliku od Indije ili Kine, kosu s istoka nije potrebno prethodno izbjeljivati. U salonima za ljepotu na zapadu mušterije su spremne izdvojiti i više od tisuću eura za novu kosu.

Kao primjer kvalitetne kose iz Ukrajine često se navodi tamošnja premijerka Julija Timošenko.

Trgovaca poput Davida Elmana ima i u Rusiji, tvrtka 'Belli Capelli' u 2009. godini ostvarila je dobit od 67 milijuna kuna.

Rusija je najveći izvoznik kose, a tamošnje siromaštvo tjera žene na prodaju kose. Na mnogim zidovimanalaze se oglasi 'agenata za kosu': traži se plava ili smeđa kosa, najmanje 30 centimetara dugačka. Žene u prosjeku zarade 300 kuna za 40 centimetara dugi rep.

No nisu samo mlade djevojke te koje prodaju kosu. U frizerske salone dolaze starije žene koje prodaju kosu koju čuvaju kao uspomenu iz mladosti jer ona nema rok trajanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju