Bijela boja Papine odjeće simbolizira slavljenje Isusova uskrsnuća, dok crvena boja njegovih cipela nema liturgijsku pozadinu kao ostali odjevni komadi poglavara Katoličke Crkve. No, gotovo je sasvim sigurno da će nasljednik Benedikta XVI. u duhu tradicije nositi upravo crvene cipele

U rimskoj četvrti blizu Vatikana nalazi se mala postolarska radnja Antonija Arellana, poznata po posebnom i vjernom klijentu. Riječ je o bivšem Papi Benediktu XVI. koji je svoje crvene cipele veličine 42 izrađivao upravo kod ovog Peruanca.

Prvotne papinske cipele bile su ukrašene zlatnim pletenim križem

Tradicija nošenja crvenih cipela datira još iz Bizantskog carstva kada su obuću u toj boji smjele nositi samo tri osobe: car, carica i papa. Taj se običaj zadržao sve do Pape Ivana Pavla II. koji je obuću od crvene teleće kože zamijenio smeđim cipelama.

>>Najskuplje cipele na svijetu s garancijom od tisuću godina

>>3 najnezdravija modela cipela koje uporno nosimo

Prvotne papinske cipele bile su ukrašene zlatnim pletenim križem na prednjem dijelu cipele koji se protezao od vrha cipele do potplata.

S vremenom se dužina križa skraćivala, a od 1958. godine kada je Papa Ivan XXIII. na cipele dodao i zlatnu kopču koja se zadržala do 1969. kada ju je, baš kao i zlatni križ, ukinuo Papa Pavao VI.

Izbor postolara novoizabranog Pape zabilježit će vijesti, a njegove eventualne preinake u boji i dizajnu bilježit će povijest.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju