Dizajneri i stilisti su od njih napravili predmet ženskih želja koji podiže samopouzdanje i čini nogu prekrasnom. Veliki broj žena bez njih ne izlazi iz kuće, a dodatnu slavu su im podarile celebrity dame koje ih nose. Riječ je naravno o štiklama, no zaslužuju li one baš toliko?

Na vrhu popisa stvari koje ovog proljeća jednostavno morate imati su ubojito visoke potpetice. Manje je važno možete li u njima hodati i koliko su štetne za kralježnicu.

Onaj koji u posljednje vrijeme nameće pete toliko visoke da je u njima gotovo nemoguće hodati je Christian Louboutin, a njegova najslavnija poklonica je Victoria Beckham.

Cipele iz najnovije Pradine kolekcija imaju toliko visoke potpetice da se i modeli spotiču u njima, no Louboutin ipak ostaje kralj potpetica, koje dolaze u dvije kategorije - 'vrlo visoke' i 'potpuno ludilo'.

Teško je zamisliti kako netko uopće može hodati u tim vrtoglavim potpeticama, a Victoria u njima uspjeva trčkarati za djecom. 'Štikle su glavni razlog zbog kojeg sam prestala odlaziti u teretanu. Jednostavno se ne osjećam dobro u ravnim cipelama, a još nisam pronašla načina kako vježbati u obući s visoki petama', rekla je Posh.

Cipele iz najnovije Pradine kolekcija imaju toliko visoke potpetice da se i modeli spotiču u njima, no Louboutin ipak ostaje kralj potpetica, koje dolaze u dvije kategorije - 'vrlo visoke' i 'potpuno ludilo'.

Ovim nadimcima odgovaraju i cijene koje počinju od 4 tisuće kuna pa sve do gotovo 40 tisuća kuna za par. Toliko ćete platatiti jedan od 30 pari iz limitirane kolekcije za koju je Louboutina inspirirala Marie Antoinette.

Među njegovim poklonicama su mnoge slavne dame, od Beyonce i Madonne do Gwyneth Paltrow i Oprah. One su na sva važna događanja stigle u modelu s petom od 17 centimetara koji je Louboutin izbacio prošle godine i koji je odmah postao pravi hit.

Sam tvorac, Christian Louboutin kaže kako je njegov moto da svaka cipela, osim što je lijepa mora biti i udobna. Za svaki svoj model tvrdi da je baš to, pa su tako cipele koje imaju petu od 17 centimetara podignute i na prednjem dijelu i ženama koje ih nose pružaju potpuni osjećaj ugode.

'Moji se poklonici u cipelama s petom od 14 centimetara osjećaju kao u svojim najudobnijim papučama', kaže Louboutin.

'Moji se poklonici u cipelama osjećaju kao u svojim najudobnijim papučama', kaže Louboutin.

Louboutin je izučio zanat kod Chanela, Yves Saint Laurenta i Rogera Viviera, legendarnog Diorovog dizajnera. Samostalni posao je pokrenuo 1992. otvorivši prvi butik u Parizu. Žene su vrlo brzo zavoljele njegove cipele sa zaštitnim znakom, prepoznatljivim crvenim potplatima od lakirane kože.

Do tada kraljevi cipele s visokim potpeticama Jimmy Choo i Manolo Blahnik pali su na drugo mjesto, a svaka žena koaj drži do sebe i njeguje stil je u svojoj garderobi morala imati barem jedan par Louboutinovih cipela.

Bolovi koje uzrokuje nošenje visokih potpetica

- Visoke potpetice guraju tijelo naprijed i tako uzrokuju pomicanje kralježnice i bokova iz prirodnog i zdravog položaja.

- Zbog visokih peta najviše opterećenje trpi unutrašnjost koljena, mjesto koje je kod žena sklono pojavi osteoporoze.

- Zbog nepravilnog položaja prstiju u cipelama s visokom potpeticom može se uklještiti živac između trećeg i četvrtog prsta i izazvati veliku bol.

- Dugo nošenje visokih peta može uzrokovati savijanje gležnja i malog prsta koji se više ne mogu vratiti u pravilni položaj te može izazvati bol u petama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju