Odijevati se u skladu s godinama, očekivanjima okoline ili ovisno o našem osjećaju u određenoj odjeći, modno je pitanje koje nas nerijetko muči. No nakon pojavljivanja Madonne i Jane Fonde na crvenom tepihu o neukusnim stylinzima raspravlja se više nego ikada

U modnom svijetu pokrenuta je rasprava koje kombinacije su prikladne za određenu dob.

'No pojavljivanje Madonne i Jane Fonde, u kombinacijama koje su neprimjerene određenim godinama, nije pokazatelj što bismo ili ne bismo trebali nositi.

'I sad mi možemo reći da joj to nije primjereno godinama, ali vjerojatno su i one toga svjesne. No cijeli taj svijet show businessa u svojim temeljima ima privlačenje pažnje', kaže modna urednica Dubravka Znaor Prpić.

No za one koji ne pripadaju svijetu show businessa i ne odijevaju se kako bi odjećom privukli pažnju vrijede drugi modni zakoni. Donosimo vam nekoliko okvirnih pravila ovisno o desetljeću života kojem pripadate.

Odijevati se u skladu s godinama modni je izazov koji ukoliko ne svladamo može rezultirati neukusom

20 - 30 godina
Dvadesete su godine kada počinjemo ozbiljnije promišljati modu i to su godine eksperimentiranja, godine kada ništa nije zabranjeno. Od mrežastih čarapa, najlonki na vruće hlačice, pravila nema.

'I u šminkanju je sve dopušteno, premda bi jaki make up trebalo ostaviti za navečer, a po danu nositi manje make upa', kaže vizažistica Žana Kožul.

30 - 40 godina
Najveće trendsterice su žene u tridesetim godinama. U tim godinama žene počinju graditi karijeru ili se udaju te bi se moglo reći kako je to prijelomno desetljeće. Kako će se odijevati ovisi i o poslu kojim se bave, je li on kreativniji ili uredski. U svakom slučaju svoj stil i garderobu ne treba drastično mijenjati.

40- 50 godina
'Svi kažu da nakon što navršimo 40. ne bi trebalo nositi traperice, minice, ali ja bih rekla da to zapravo ovisi o stilu osobe i ako se u određenoj odjeći dobro osjeća neka to i nosi' kaže Znaor Prpić. I iako je uvriježeno mišljenje da bi žene u četrdesetima  trebale odrezati kosu s tim se ne slaže Katica Topčić vlasnica frizerske akademije.

'Kad pogledam recimo Demi Moore nikad joj ne bih skratila kosu, jer je predivna i lijepa', pojašnjava Topčić.

50 - 60 godina
Ni u pedesetim godinama ne bismo trebali pratiti modu. Treba imati samo na umu da će nam nešto što je u trendu skinuti i nekoliko godina, a s druge strane klasična odjeća dat će nam na ozbiljnosti.

60 pa nadalje 
'Za razliku od dvadesetih trendove na pragu šezdesetih pratimo noseći detalje, bilo da se radi o brošu, marami, narukvici i slično', pojašnjava Znaor Prpić.

'To je vrijeme za odrezati šiške jer će prikriti bore na čelu, skratiti kosu jer se mijenja fizionomija lica', kaže Topčić.

No svakako imajte na umu da ne treba sa svakim desetljećem života mijenjati garderobu već je samo malo prilagoditi. I nemojte se bojati promjena kako u šminkanju tako i u frizuri.

Više o odijevanju u skladu s godinama pogledajte u prilogu InMagazina.



 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju