Kako bih iza sebe ostavila sve loše što mi se dogodilo 2023. i napravila mjesta za nove, predivne stvari u narednoj godini, isprobala sam zvučnu kupku, po prvi put.

Zvučna kupka ili kupka gongom odnosno kupanje u zvuku je oblik meditacije u ležećem položaju. Zvukoterapeut ozvučuje gongove, zvučne zdjele i mnoge druge zvukoterapijske instrumente poput bubnja koji imitira zvuk oceana, kišni štap, glas itd.

Kako djeluje zvučna kupka?

Svi ti zvukovi smiruju živčani sustav, a mozak vrlo brzo počinje raditi na nižim frekvencijama svojstvenim stanjima relaksacije, duboke meditativne opuštenosti ili sna. Zvučna kupka nudi duboku relaksaciju i opuštanje uz pokretanje procesa detoksikacije koji traje nekoliko dana nakon kupke zbog čega je važno piti puno vode kako bi potpomogli proces čišćenja tijela.

Ta se vrsta terapije može provoditi individualno ili u skupini. Preporučuje se da osobe leže jer je tako tijelo maksimalno otvoreno za primanje vibracija i zvuka. Svirač gonga određuje namjeru za grupu, a svaki sudionik za samoga sebe. Namjera mora biti jasna, kratka, afirmativna i uvjerljiva.

Što se tiče samog gonga, on rezonira s čitavim našim tijelom i djeluje ondje gdje nam je to potrebno. Zvukovi koje čujemo vode nas u stanje duboke opuštenosti, nerijetko i sna, brišu osjećaj za vrijeme, prostor i ego. U tom trenutku odmaramo od svega lošega, od samih sebe, svog ega, moranja, tuđih očekivanja, briga, bitaka svakodnevnog življenja, buke, gužve, nervoze, užurbanosti, napetosti.

I upravo je to bilo ono što mi je trebalo.

Kako je izgledalo moje iskustvo?

Godina 2023. bila mi je jedna od najtežih u životu, i to na svim poljima, od privatnog života, posla, zdravlja..  Na kraju godine već sam bila na izmaku snaga i bila sam spremna isprobati bilo što samo da mi bude malo bolje.

Već sam u mnogo navrata čula o zvučnoj kupki i gledala neke videe o tome, no ništa od toga nije na mene ostavilo poseban dojam. Potom mi je pak prijateljica počela pričati o svom iskustvu. Tvrdila je da joj je pomoglo u vrlo teškom periodu, da ju je ojačalo i ispunilo pozitivnom energijom. Zaključila sam da nemam što izgubiti. Osim toga, uvijek sam otvorena za sva nova iskustva, pa zašto ne isprobati i ovo?

Rezervirale smo termin za grupnu zvučnu kupku jedne večeri u prosincu, ponijele prostirke, jastuke i dekice kako bi nam bilo što udobnije i krenule. Voditeljica nas je odmah pri dolasku vrlo srdačno dočekala. U njenom su se glasu mogli osjetiti mir i lakoća.

Kada smo se smjestile i čekale početak, okrenula sam se prema prijateljici i rekla joj uz smijeh:

Eto, ima da se sada dogodi čarolija.

Zaista sam se nadala čudu.

I počeli smo….

Ugasila su se svjetla, nas desetak je leglo na svoje prostirke i pokrilo se dekicama. Svi u grupi osim mene već su bili mnogo puta na zvučnoj kupki. Govorila sam si da to očito znači da im je bilo dobro.

Voditeljica nam je poželjela dobrodošlicu i dala namjeru procesu pred nama. S obzirom na to da je to bilo u prosincu, dala je namjeru da tijekom ovog iskustva iza sebe ostavimo sve loše što nam se dogodilo tijekom 2023. te da se, kako je rekla, dubinski očistimo da bismo mogli primiti sve što želimo u 2024.

Gongovi za zvučnu kupku Gongovi za zvučnu kupku (Foto: Privatna arhiva)

Započeli smo vježbom disanja. Svakim izdisajem trebali smo iz sebe otpustiti sve ono loše što nam se dogodilo u protekloj godini. Odmah su mi se niz obraze počele slijevati suze. Nešto takvo nikada ranije nisam doživjela, čak niti na psihoterapiji. Bez da sam radila ijedan pokret mišićima lica, suze su se samo slijevale niz obraze. U jednom sam se trenutku čak upitala odakle ih toliko, no itekako sam svjesna odakle. Bol koju sam držala u sebi ne samo ove godine nego i ranije odjednom je izlazila na površinu.

Tijekom tog procesa voditeljica je naizmjenično svirala na tri različita gonga stvarajući tako različite zvučne vibracije. U daljini sam čula da su neki od polaznika i zaspali te počeli hrkati, a potom me prenuo zvuk valova koji udaraju o šljunčanu obalu. To je bilo postignuto posebnim bubnjem koji je na mene ostavio najveći dojam.

Naime, svega dvije-tri sekunde od početka slušanja tog zvuka pred očima mi se pojavila plaža, a na njoj meni jako važna osoba i ja. Držao me za ruku i izgovorio mi rečenicu koja me iznenadila, no koju moja podsvijest itekako želi čuti. Riječima ne mogu opisati koliko me iznenadilo pojavljivanje te slike.

Voditeljica je rekla: Sve što možete zamisliti, to već imate. Samo morate postići vibraciju da biste u ovoj realnosti došli do toga.
Iako su svi zvukovi koje sam čula uistinu bili posebni, spomenuta slika s plaže ne ide mi iz glave. Toliko mi je značajna da čak nijednoj osobi nisam ispričala detalje. Tu sliku želim čuvati samo za sebe i doživjeti je u skoroj budućnosti u ovoj realnosti.

Nakon gotovo dva sata zvučna kupka dolazila je svom kraju. Voditeljica je završila uz Ho’oponopono, drevnu havajsku duhovnu praksu iscjeljivanja koja počiva na počelu prihvaćanja potpune odgovornosti za sve što nas okružuje. U prakticiranju toga postoje četiri faze, a sve se zapravo svodi na ponavljanje ovih rečenica: Žao mi je. Oprosti. Hvala ti. Volim te.

Tim rečenicama sami sebi opraštamo za ono što nam je učinjeno i što smo sami sebi učinili. Prihvaćamo odgovornost za vlastiti život i krećemo ispisivati novo poglavlje.

Zvučna kupka bila je onaj "udarac nogom u guzicu" koji mi je trebao da se pokrenem.

Bio je to najbolji mogući završetak moje prve zvučne kupke. Po odlasku sam osjetila nalet pozitivne energije, no kako je već bilo kasno, govorila sam si da će se tek sutra vidjeti pravi učinci. No idući dan i nije bio naročito čaroban kao što sam zamišljala i vjerovala sam da sam uzalud potrošila novac, a onda kao da je nešto kliknulo.

Japanska masaža Yumeiho Kako mi je "ljekovita" japanska manualna terapija počela mijenjati život

Nakon teških tjedana počela sam opet na sve gledati pozitivnije. Primijetila sam i da drugačije reagiram u odnosima, u svakodnevici i da drugačije postavljam granice. Primjerice, nije mi padalo na pamet provoditi vrijeme s toksičnim članovima obitelji za blagdane samo zato jer se to „mora“. Onima koji su me pak pozvali, a nisam htjela biti s njima, jednostavno sam rekla Ne. Bez drame. Umjesto toga, provela sam čaroban božićni doručak s meni dragim ljudima, djecom i životinjama.

Dakako da sve to nije rezultat samo zvučne kupke, nego konstantnog rada na sebi, no itekako mi je pomogla. Bio je to onaj udarac „nogom u guzicu“ koji mi je trebao da me prene iz boli u svjetlu budućnost za koju sam svim srcem uvjerena da me čeka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju