Vijest da je Christopher Plummer preminuo u 92. godini života rastužila je mnoge. Teško je pobrojati sve sjajne uloge ove glumačke legende čiji je rad okrunjen brojnim nagradama, ali uloga koja ga je pretvorila u svjetsku zvijezdu definitivno je ona kapetana Von Trappa u filmu "Moje pjesme, moji snovi".

Svijet je danas izgubio besprijekornog glumca, a ja sam izgubila dragog prijatelja. Čuvat ću sve uspomene našeg zajedničkog rada te humora i zabave koju smo dijelili kroz godine, izjavila je Julie Andrews nakon tužne vijesti o odlasku svog kolege i prijatelja.

Film "Moje pjesme, moji snovi" ih je spojio i pretvorio u svjetske zvijezde, ali Plummer nikad nije tajio da ga zapravo ne podnosi. Imao je 34 godine kada je nakon nekoliko odbijanja naposljetku prihvatio ulogu Von Trappa.

U to vrijeme već je bio cijenjeni kazališni glumac, a pristao je snimiti film samo zato kako bi se pripremio za brodvejski mjuzikl u kojem je trebao glumiti. Film je grozan, sentimentalan i ljigav. Morali smo puno raditi kako bismo u njega unijeli trunku humora, kazao je u jednom intervjuu 2010. godine.

Tijekom snimanja nije podnosio ni Julie Andrews. Po prirodi vrlo ciničan, nije se slagao s glumicom koja je bila vrlo nježna, draga i dobrodušna. Upravo je te njezine kvalitete naveo kao razlog zbog je nije volio. S druge strane, Julie je kasnije komentirala kako je baš zbog svog urođenog cinizma bio savršen za ulogu.

U svojoj autobiografiji "In Spite of Myself" izdanoj 2012. godine priznao je kako se njegov stav prema filmu ipak promijenio zahvaljujući jednoj uskrsnoj zabavi kod prijatelja. Domaćini su ga zamolili da pogleda film s njihovom djecom kako bi ona mogla uživati u prizoru kapetana Von Trappa koji sam sebe promatra na ekranu. Nevoljko je pristao, a onda se dogodilo čudo.

Što sam ga više gledao, to sam više shvaćao koliko je sjajan. Među najboljima u svom žanru, topao, dirljiv, apsolutno bezvremenski. Zaveo me i osjetio sam nagli udar ponosa što sam bio dio tog filma, napisao je u autobiografiji.

Kada je 2015. godine u društvu Julie Andrews prisustvovao specijalnom prikazivanju filma povodom 50. godišnjice premijere, novinari su ga upitali je li stvarno bio toliko nezadovoljan njime. Zašto mislite da se išta promijenilo, našalila se tada Julie i odgovorila na pitanje umjesto svog prijatelja.

Međutim, Christopher je nakon toga u dvije rečenice sažeo razlog zbog kojeg se ljudi uvijek rado vrate ovom uistinu predivnom filmskom ostvarenju: To je valjda jedini siguran film koji danas možete pogledati s djecom. Svijet je toliko strašan u ovom trenutku i treba nam bijeg od svega, a ovaj film je pravi obiteljski bijeg.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju