U povijesti mode zauvijek će ostati zabilježena kolekcija Modrianovih haljina s potpisom legendarnog dizajnera Yvesa Sainta Laurenta

Galerija Mondrianova haljina - 2 Mondrianova haljina - 4 Mondrianova haljina - 3 +1 Slavna Mondrianova haljina
Yves Saint Laurent bio je među prvim dizajnerima koji su nadahnuće za svoje kreacije tražili u slikarstvu i drugim vidovima umjetnosti.

Inspirirali su ga Andy Warhol, Van Gogh i George Brague, a među najpamtljivijim ostvarenjima svakako je kolekcija od šest koktel-haljina koju je napravio na temelju djela Pieta Mondriaana koji je pripadao pokretu De Stijl ili neoplasticizmu.

Mondrianove haljine bile su načinjene od vune i džerseja, a dosezale su do koljena. Yves je u dizajnu koristio tri osnovne boje koje je kombinirao s bijelim prazninama i crnim crtama, baš kao što je to činio nizozemski majstor sa svojim slikama. Mondrian Jedna od Mondrianovih slika koja je nadahnula Yvesa Sainta Lauranta za kolekciju haljina (Foto: Profimedia.hr)

Remek-djelo 20 stoljeća je Mondrian, priznao je slavni dizajner.

Na legendarnim haljinama prepoznatljiv je dizajnerski potpis Yvesa Sainta Laurenta gdje odjevni komad izgleda jednostavno, iako se iza njega skriva kompleksni postupak izrade.

Naime, preciznim krojenjem i rezanjem obojanih cjelina, sakriveni su šavovi na haljini. Uz to, svaki je dio haljine posebno bojan prije nego što je sašiven. Rezultat je visoka moda apstraktnog i geometrijskog stila koja je dokazala da može biti minimalistička.

Povrh svega, riječ je o haljini koja se poigrala ženskom siluetom te je sakrila od znatiželjnih pogleda.

Mondrianova haljina postala je popularna 1965. godine, nakon što se pojavila na rujanskoj naslovnici francuskog izdanja magazina Vogue. Harpers Bazaar opisao ju je kao haljinu sutrašnjice, i nije trebalo dugo vremena da tržište preplave jeftine kopije.

Originalne haljine danas se mogu pogledati u poznatim svjetskim muzejima kao što je Rijksmuseum u Amsterdamu, V&A muzej u Londonu te Metropolitan u New Yorku. Mondrianova haljina - 1 Slavna Mondrianova haljina (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju