Jedna od najpoznatijih sobnih biljaka definitivno je monstera.

Ova zelena krasotica omiljena je i u mnogim hrvatskim kućanstvima, a karakteriziraju je raskošni, duboko rezani zeleni listovi zbog kojih među biljkama nosi nadimak švicarski sir.

Monstera deliciosa je tropska biljka iz porodice Araceae. Njezino ime podrijetlo ima u latinskom jeziku i znači "nenormalno" i to zbog njenih neobičnih, "rešetkastih" listova.

Iza brenda Verka stoje mama i kći Verka: Neodoljive prostirke na kojima guštaju kućni ljubimci, mame i bebe

Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 1 "Kineski dolar": Otporna biljka za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje  

U svom prirodnom staništu raste uz drveće i može dosegnuti visinu od čak deset metara. Kao sobna biljka monstera raste do tri metra, a zanimljivo je da njezini listovi nisu od početka rupičasti nego takvi postaju s vremenom.

Odgovaraju joj mjesta bogata svjetlom, ali i ona sjenovitija, a kada je u pitanju zalijevanje ono treba biti umjereno - ljeti optrilike jednom u pet do šest dana, a zimi svakih 10 do 12 dana. Također, monstera voli da joj redovito obrišete listove, kao i da ju s vremena na vrijeme poprskate.

Njezin veliki plus, posebno u zimskim mjesecima, je činjenica da joj ne smeta suhi zrak.

Ako se na na listovima vaše mlade monstere, jednom kada postane tamnozelena, ne pojave rupišasti dijelovi znači da treba više hrane i svjetlosti.

Iza brenda Verka stoje mama i kći Verka: Neodoljive prostirke na kojima guštaju kućni ljubimci, mame i bebe

Osim što sama biljka izgleda lijepo u interijeru, mnogim kreativcima služi kao izvor inspiracije.

Među njima su i Ela Filipec i njezina mama koje stoje iza brenda Verka, koji u svojoj ponudi ima neodoljive prostirke koje imaju oblik lista monstere.

Monstera je i jako popularan uzorak na "statement zidovima", navlakama za jastuke, posteljini...

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju