Svake godine u studenom muškarci diljem svijeta puštaju brkove kako bi podigli svijest o muškim zdravstvenim problemima

Do sada ste već sigurno čuli za "Movember". Izraz kojim se diljem svijeta naziva akcija podizanja svijesti o zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce nastao je u Australiji.

"Movember" se obilježava svake godine tijekom mjeseca studenog, a sam izraz rezultat je spajanja australske skraćenice za englesku riječ "moustache" (brkovi) i riječi "november" (studeni).

Lokalna australska TV 1999. godine emitirala je prilog o skupini mladića iz Adelaida koji su prvi došli na ideju puštanja brkova u humanitarne svrhe. Grupa je u početku imala 80 članova, ali uskoro je postala nacionalni fenomen.

Vijest o "Movemberu" proširila se brzinom munje i uskoro su se akciji pridružili muškarci diljem svijeta, sa željom da podižu svijest o raku prostate, raku testisa i čitavom nizu specifičnih bolesti od kojih obolijevaju muškarci.

Ovom malom gestom svake godine podsjećaju na važnost redovitih sistematskim pregleda s ciljem ranijeg otkrivanja potencijalno opasnih zdravstvenih problema.

Zbog čega puštaju brkove?
Zato što su se oni oduvijek smatrali simbolom muževnosti. Brkovi su nekada simbolizirali snagu i hrabrost, imali su ih svi veliki ratnici. U prvoj polovici 20. stoljeća postali su simbol stila i sofisticiranosti, ali krajem 20. stoljeća polako su gubili svoju popularnost u urbanim sredinama.

Međutim, neki muškarci ipak su im ostali vjerni, a primjer za to je danas 71-ogodišnji američki glumac Tom Selleck koji ih je rijetko brijao tijekom svoje 5 desetljeća duge karijere. Kada je to ipak napravio, bio je skoro neprepoznatljiv pa se ubrzo vratio starom stilu.

U galeriji pogledajte kako neki od najzgodnijih glumaca današnjice izgledaju s brkovima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju