Blistavo bijeli osmijeh odraz je zdravlja te licu daje svježinu i mladenački izgled. Iako se ponekad možda ne čini tako, vrlo ga je jednostavno imati i održavati ako primjenjujemo ovih pet trikova kojima se služe oni s blistavo bijelim i zdravim zubima.

1. Nikada ne idu na spavanje, a da nisu oprali zube

Oni čiji ćete osmijeh u sobi prvi primijetiti nakon cijelog dana nikada ne zaborave oprati zube. Dapače, za pranje zubi navečer izdvoje više vremena negoli ujutro.

Dok spavamo žlijezde slinovnice ne izlučuju toliko sline koliko danju, pa se u našim ustima stvaraju idealni uvjeti za razvoj bakterija više nego što bi to bio slučaj danju.

Nakupljena hrana i bakterije u našim ustima stvaraju kiselinu i toksine koji se smjeste na zubima dok spavamo, povećavajući rizik od karijesa i bolesti desni. Stoga želite li produljiti vijek svojih biserno bijelih zubi, ne preskačite njihovo pranje navečer, ma koliko god bili umorni.2. Koriste zubni konac prije četkanja zubi

Hrvati u prosjeku peru zube 40 sekundi umjesto preporučenih dvije minute te takva slaba higijena s vremenom dovodi do pojave karijesa i bolesti desni.

Iako nam se kada se osmjehnemo u ogledalo tako ne čini, čak 40 % površine zuba zapravo ne vidimo, odnosno nalazi se u međuzubnom prostoru. Obična četkica nije učinkovita u uklanjanju naslaga u međuzubnom prostoru te je često potrebno koristiti i interdentalne čistače kako bi se u potpunosti zaštitili od pojave karijesa i bolesti zuba.

Korištenje zubnog konca zahtijeva određenu tehniku i spretnost te brojni odustaju od ovog moćnog alata. Klinička ispitivanja pokazala su da ako prije četkanja otpustimo bakterije stisnute između njih, lakše ćemo ih isprati i očistiti četkicom kao i plak s naših zubi.

Postoje i jednostavnija riješenja koja nude istovremeno kompletno čišćenje zubi i međuzubnog prostora.

Kako biste bili sigurni da ćete zube oprati temeljito, pa čak i u međuzubnom prostoru, poslužite se električnom četkicom poput Philips Sonicare, koja ima ugrađenu funkciju Smartimer. Osim što mjeri preporučeno vrijeme četkanja, u 2 minute postiže ono što klasična ne može u mjesec dana.

Philips Sonicare četkica učinkovito će očistiti zube čak i u međuzubnom prostoru Philips Sonicare četkica učinkovito će očistiti zube čak i u međuzubnom prostoru Foto: PR

Zahvaljujući soničnim vibracijama koje stvaraju i usmjeravaju mikromjehuriće duboko između zubi i uzduž linije desni, četkice Philips Sonicare omogućavaju učinkovitije uklanjanje zubnih naslaga u usporedbi s običnom četkicom za zube. Zbog tehnologije koja ih pokreće učinkovite su, ali istovremeno i nježne, pa se preporučuju osobama s osjetljivim zubima i desnima, kao i onima koji nose ortodontske aparatiće.

3. Mijenjaju četkicu svaka tri mjeseca

Čak 94 % Hrvata koristi klasičnu manualnu četkicu, a mijenja ju tek jednom do dva puta godišnje. No stručnjaci savjetuju da je četkicu potrebno mijenjati minimalno četiri puta godišnje iz higijenskih razloga, dok je zube potrebno prati minimalno dva puta dnevno po dvije minute kako bi se smanjila mogućnost stvaranja karijesa i bolesti zubnog mesa.

Preporučuje se zamijeniti četkicu pri pojavi prvih znakova savijenih ili istrošenih vlakna. Istrošena vlakna četkice imaju polomljene i pohabane rubove koji su manje učinkoviti u uklanjanju naslaga i ostataka hrane.

Philips Sonicare četkica Philips Sonicare četkica Foto: PR

Možda će zvučati čudno, ali oni koji drže do blistavo bijelih i zdravih zubi četkanje završavaju i s čišćenjem jezika i taj korak smatraju vrlo važnim. Upravo bakterije na jeziku najveći su uzrok lošem zadahu.

4. Primjenjuju odgovarajuću tehniku pranja zubi

Oni s blistavo bijelim i zdravim zubima znaju kako za to može biti zaslužno i pravilno četkanje koje će ukloniti mrlje s površine zuba.

Za učinkovito pranje običnom četkicom za zube potrebno je usavršiti tehniku pranja kružnim pokretima. Brojni nažalost često pogrešno peru zube pretpostavljajući da će bržim i snažnijim pritiskanjem četkice na zube doći do boljih rezultata. Razultat takvog prejakog četkanja može biti preosjetljivost zubi, pa čak i povlačenje zubnog mesa.

Uz Philips Sonicare ćčetkicu ne morate brinuti o tehnici pranja zubi Uz Philips Sonicare ćčetkicu ne morate brinuti o tehnici pranja zubi Foto: PR

Uz Philips Sonicare sonične četkice nije potrebno usavršiti posebnu tehniku pranja, već je dovoljno samo lagano prisloniti četkicu pod kutom od 45 stupnjeva uz liniju desni i na svakom se zubu zadržati najmanje 2 sekunde, a četkica će sav posao obaviti sama. Nakon dvominutnog četkanja svi vaši zubi su čisti, bijeli i zdravi.

5. Izbjeljuju zube za ljepši i bjelji osmijeh

Osim što odlično čisti, Philips Sonicare može pomoći u izbjeljivanju zuba. Četkica Sonicare dolazi sa načinom rada White koji uklanja površinske mrlje. Za najbolje rezultate preporučuje se korištenje načina rada White u kombinaciji sa zamjenskom glavom Optimal White, koja zahvaljujući gusto raspoređenim vlaknima za uklanjanje mrlja klinički dokazano izbjeljuje zube u samo tjedan dana.

Philips Sonicare četkica sa svojim posebnim programima može izbijeliti zube u samo tjedan dana Philips Sonicare četkica sa svojim posebnim programima može izbijeliti zube u samo tjedan dana Foto: PR

Brojni stomatolozi preporučuju Sonicare kao idealnu nadopunu kemijskom izbjeljivanju zubi koja će pomoći u održavanju bjelih zuba.

Uz sve navedene trikove i tehnologiju, složit ćete se, danas je teško ne imati blistavo bijele i zdrave zube.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju