Dugo toplo ljeto kao stvoreno je za upoznavanje novih ljudi, pa tako i stvaranje ljetnih avantura. No što kada jednom ljeto završi? Može li taj odnos prerasti u nešto dugotrajno?

O tome smo razgovarali s Izabelom i Dinkom Plešom, koji stoje iza profila Kognitivna muza te se, između ostalog, godinama bave i analizom partnerskih odnosa - Dinko kao magistar psihologije te edukant bihevioralno-kognitivne terapije i edukant Gottman instituta za terapiju parova, a Izabela kao magistra kroatistike, NLP savjetnica te također edukantica Gottman instituta za terapiju parova.

Zašto su ljetne avanture tako primamljive?

Ljetne avanture po svome značenju jesu neobavezni odnosi koji funkcioniraju u svojevrsnom mjehuriću te su pomalo udaljene od realnosti. Nastaju na mjestu u kojem ne živimo, već odmaramo, u trenutku kad nemamo nikakvih obveza osim odmarati i zabaviti se. Ljetne romanse na taj su način 'zaštićene' od pravih životnih izazova, svakodnevnih stresova i situacija s kojima se susrećemo u svojoj svakodnevici.

Bolje smo raspoloženi, a kako ne bismo i bili kad smo na godišnjem odmoru, ne muči nas posao, pretrpan raspored i slično. Jednostavno rečeno, drugačiji smo nego u svojoj svakodnevici. Za uzeti je u obzir da se isto to događa i s osobom s kojom ulazimo u ljetnu avanturu, govore nam Izabela i Dinko.

Pri povratku u "stvarnost" upoznajemo i drugu stranu potencijalnog partnera.

Kako dalje ističu, baš zato prebacivanje iz ljetnog ugođaja u partnerski odnos može biti zahtjevno, ali naravno, ne i nemoguće, pogotovo ako su obje strane spremne ulagati u to da njihova ljetna romansa postane ona koja će odolijevati svim godišnjim dobima.

Što se događa s odnosom nakon ljeta?

Međutim, kada završi godišnji odmor i dogodi se povratak u naš stvarni život, kako s naše strane tako i sa strane te druge osobe, odnos neminovno ulazi u drugačiju fazu. Dakako, pod uvjetom da ste i dalje u kontaktu s tom osobom.

Kad ljetna romansa premosti ljeto, vjerojatno ćete uočiti da je osoba u koju ste se zaljubili drugačija. Vidjet ćete je u novim okruženjima, pred novim izazovima, u radnom okružju i zasigurno će vam se činiti drugačijom nego u japankama i kupaćima, s koktelom u ruci i na plaži. Tada postoji mogućnost da promijenite svoj stav i naklonost. Ipak, ako je ljetna romansa nastala na kvalitetnim temeljima iskrene i otvorene komunikacije, dubljeg upoznavanja i ranjivosti, tada će biti lakše premostiti ljeto.

Još jedna poteškoća koja se nameće jest što prerastanje ljetne avanture u partnerski odnos vrlo često stvara vezu na daljinu. Kao što smo već napomenuli, ljetne romanse nastaju tijekom odmora i vrlo često nijedna od združenih strana ne živi u mjestu gdje su se upoznali i proveli nezaboravni tjedan na suncu i plaži. To i dalje ne čini odnos nemogućim, ako su obje strane spremne predano raditi na tome da se veza na daljinu održi, zaključuje Izabela.

Flertovanje O da, nije vam se učinilo! Sedam jasnih znakova da on želi nešto više s vama

Supružnici Izabela i Dinko na društvenim mrežama svog profila dijele brojne savjete o partnerskim odnosima pa svakako zapratite Kognitivnu muzu, a želite li naučiti što novo o svom partneru ili naprosto dodatno poraditi na odnosu, nabavite i njihove kartice U idućih tjedan dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju