U posljednje tri godine sve se glasnije priča o užurbanom lifestyleu i načinima nošenja sa stresom, a mnogi su zato počeli wellbeing i zdravlje stavljati na prvo mjesto. Puno je toga što se u modernom stilu života mora promijeniti kako ne bi utjecao na zdravlje, uzrokovao iscrpljenost i burnout, a prije nego poduzmete neke ozbiljnije korake, možete se poslužiti i onim jednostavnima.

Naime, na mentalno zdravlje iznimno pozitivno utječe boravak na svježem zraku i izloženost Sunčevoj svjetlosti pa je bitno svoj dom oplemeniti upravo time. Dokazano je da svjetlost utječe na kvalitetu života, energiju i bolje raspoloženje, dok svjež zrak u interijeru može povećati razinu serotonina, odnosno “hormona sreće” u organizmu.

Važnost svjetlosti u ljudskom životu je nešto što se uporno zanemaruje, a znanstvenici i liječnici konstantno naglašavaju. Svjetlost, naime, pomaže u reguliranju vitamina D, čiji deficit može uzrokovati anksioznost i depresiju, količini serotonina u tijelu te razini melatonina, koji utječe na naš unutarnji sat i cirkadijalni ritam te na to koliko dobro spavamo.

PR PR Foto: PR

Zato je važno svjež zrak i svjetlost unijeti u svoj dom u maksimalnoj količini, s obzirom na utjecaj na mentalno zdravlje i wellbeing. Izloženost dnevnom svjetlu može smanjiti anksioznost, poboljšati kvalitetu sna i doprinijeti boljem raspoloženju, a važnost svjetla prepoznao je prije 80 godina brend VELUX.

Tvrtka VELUX je ustrajana u tome da kvaliteta života uvelike ovisi od dnevnom svjetlu, pa ne čudi činjenica da su se posvetili kreiranju inovativnih rješenja za interijere koja ih obogaćuju blistavom Sunčevom svjetlošću. Krovni prozori su jedno od najefikasnijih rješenja za sretniji dom, s obzirom na to da propuštaju puno više svjetla od vertikalnih prozora, zbog čega utječu na fizičko i mentalno zdravlje ukućana.

VELUX krovni prozori jednostavno su rješenje koje se različitim modelima može prilagoditi potrebama svakog doma, a propuštanjem optimalne količine svjetlosti tijekom dana utjecat će na proizvodnju vitamina D, esencijalnog za zdravlje i wellbeing. Također,dnevno svijetlo utječe na regulaciju urednog cirkadijalnog ritma koji nam pomaže da zaspemo i budimo se puni energije te će značajno pomoći organizmu u proizvodnji serotonina.

Serotonin ne utječe samo na dobro raspoloženje, već će se, ako ga tijelo proizvodu u dovoljnoj količini, odraziti i na osjećaj zadovoljstva životom, bolji fokus te će pomoći u tome da s lakoćom ovladate stresnim situacijama. Zato se Sunčeva svjetlost smatra instant podizačem raspoloženja koji pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti. S padom serotonina, pada i raspoloženje, a u postizanju mentalnog balansa može pomoći i promjena u interijeru koja za rezultat ima više svjetlosti.

PR PR Foto: PR

Utjecaj dnevne svjetlosti na svakodnevicu i mentalno zdravlje puno je veći nego što smatramo, zato je tvrtka VELUX odlučila napore uložiti ne samo u proizvodnju prozora koji utječu na wellbeing, već i dizanju svijesti o važnosti svjetla za mentalno zdravlje i osjećaj sreće. Ako se osjećate iscrpljeno ili žudite za promjenom lifestylea, pobrinite se za svoj organizam i pokušajte ga učiniti što zdravijim izlaganjem svježem zraku i Sunčevoj svjetlosti. A tako će organizam postati i sretniji!

Advertisement

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju