Boje imaju snažan utjecaj na naše raspoloženje, ali i na sva naša osjetila. I dok neke nijanse mogu potaknuti dobro raspoloženje, otvoriti nam apetit ili nas pak čine privlačnijima, postoje i one koje mogu stvoriti potpuno suprotan efekt


Kako izgleda najružnija boja na svijetu?
Boje imaju nevjerojatnu moć te u nama mogu probuditi razne pozitivne osjećaje poput zadovoljstva, veselja i sreće. No postoje nijanse koje na ljudsko tijelo imaju i negativan efekt. Jedna takva je i boja koja je ujedno proglašena najružnijom bojom na svijetu.

Riječ je o smećkasto-zelenoj nijansi, mješavini maslinasto zelene i kaki boje, koja je dobila brojne 'epitete' poput boje prljavštine, taloga pa čak i smrti, a njezin službeni naziv glasi Pantone 448C ili opaque couché.

Smećkasto-zelena nijansa, mješavini maslinasto zelene i kaki boje zove se opaque couché i proglašena je naružnijom bojom na svijetu

Ružna boja s lukavom porukom
Iako ova boja ima vrlo negativan prizvuk, poruka koju bi ona trebala prenijeti zapravo je vrlo važna i moćna. Naime, između svih boja i nijansi sunčevog spektra, najružnija boja na svijetu je odabrana kako bi utjecala na pušače i potaknula ih na prestanak pušenja.

Prije četiri godine, australska vlada je angažirala istraživačku agenciju 'GfK' čiji je zadatak bio napraviti najneprivlačniji dizajn kutije cigareta koji bi trebao biti jedinstven za sve duhanske tvrtke.

Nakon tri mjeseca istraživanja, stručnjaci su došli do zaključka kako najnegativniji efekt mogu postići upravo opaque couché bojom koja, u kombinaciji s grafičkim upozorenjima na opasnosti za zdravlje, ima nevjerojatno negativan efekt na promatrače, ali i korisnike duhanskih proizvoda.

Prije nego je donesena finalna odluka o bojama koje mogu pomoći kod prestanka pušenja, u užem krugu za najneprivlačniju boju našle su se i boja limete, bijela, bež, tamno siva i boja senfa, ali i tamno smeđa koja je prva ispala iz konkurencije jer previše podsjeća na mnogima najdražu slasticu - čokoladu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju