Vlažna i topla kupaonica idealno je mjesto za gomilanje bakterija. Čak i na mrežici za tuširanje u čijim se naborima skupljaju ove mikroskopske čestice te tako mogu narušiti prirodnu ravnotežu kože te zdravlje pojedinca


Mrežica za tuširanje česta je pojava u mnogim hrvatskim kupaonicama. Zbog njihove konstrukcije brzo se pjene što smanjuje upotrebu gela za tuširanje, kružni pokreti s mrežicom po tijelu potiču cirkulaciju, a uklanjaju i mrtve stanice kože.

Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Microbiology je pokazala da bi bilo koju vrstu spužvica za tuširanje trebali mijenjati svakih 3 do 4 tjedana.

No s obzirom da ih obično držimo u kupaonici, odnosno u toplom i vlažnom okruženju koje je savršeno za razvijanje bakterija, mogu biti opasne za zdravlje jer se sitne mikroskopske čestice razmnože praktički preko noći.

Dr. J. Matthew Knight iz instituta Knight Dermatology tvrdi da kada mrežicama za tuširanje prelazimo preko kože, zapravo nanosimo veliku količinu bakterija na površinu tijela. Ako pritom imamo neku porezotinu na koži, primjerice od upotreba britvice, izlažemo se infekciji.

Želite li se riješiti mrtvih stanica kože, dermatolozi preporučuju da radije upotrijebite pilinge za tijelo na prirodnoj bazi koji će učinkovito obaviti posao.

Ako ne možete odviknuti od upotrebe mrežica, nakon svake upotrebe trebali biste ih dobro isprati te posušiti. Isto tako, studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Microbiology je pokazala da bi bilo koje pomagalo za tuširanje trebali mijenjati svakih 3 do 4 tjedana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju