Hodanje je jedna od najlakših tjelesnih aktivnosti kojom možemo utjecati na oblikovanje tijela, a da pritom ni nemamo osjećaj kako vježbamo.

Međutim, hodanje ne utječe samo na naš vanjski izgled nego ima i niz drugih prednosti. Prije svega, hodanje može drastično umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti pretilost koja pak onda sa sobom povlači i smanjenje mogućnosti za razvijanje bolesti poput dijabetesa.

Redovito hodanje također pomaže u održavanju tjelesne težine koju želimo, ali i u održavanju našeg mentalnog zdravlja, napose kada su u pitanju anksioznost i depresija.

Sve ovo sasvim je dovoljno da u svoju dnevnu rutinu uvrstimo hodanje, a kako je izležavanje na plaži iza ugla, postoji nekoliko trikova uz koje ćemo istinski uživati u njemu i ubrzati željene rezultate, pa čak i gubitak kilograma.

1. Pronađite svoju savršenu rutu
Da bi hodanje postalo uživanje, a ne nužno zlo, potrebno je pronaći rutu za hodanje koja će odgovarati vašim potrebama i koja vam neće oduzimati previše vremena na dolazak i odlazak od kuće do nje. Bilo da živite u gradu ili na selu, moguće je pronaći onu koja vam najviše odgovara. Pritom je važno da se osjećate ugodno u svojoj koži, a ne da razmišljate o tome gledaju li vas ljudi iz okolnih kafića i slično.

Redovito hodanje također pomaže u održavanju tjelesne težine koju želimo, ali i u održavanju našeg mentalnog zdravlja, napose kada su u pitanju anksioznost i depresija.

Ako se volite osamiti, svakako birajte mjesta uz rijeke, jezera ili u parkovima, a ako vam ne smeta gradska vreva, trčati šetati i uz same prometnice. Međutim, u potonjem slučaju imajte na umu da morate dodatno paziti na sebe, naročito na pješačkim prijelazima, a glazba u ušima i nije najbolje rješenje kada je u pitanju sigurnost i reagiranje na podražaje iz okoline.

2. Pijte dovoljno tekućine
Mnogi početnici zadaju si prevelik zalogaj jer misle da je to ipak „samo obično hodanje“, a ne tjelovježba. Međutim, to ne može biti dalje od istine, a kada to shvate, redovito sa sobom na hodanje nose bocu vode. No razmislite o tome jeste li ikada vidjeli iskusnog trkača ili brzohodača da stalno pijucka vodu tijekom vježbe? Ne.

Ključ uspjeha je u tome da se treba hidratizirati tijekom čitavog dana, a posljednje dvije čaše prije samog čina popiti sad do pola sata prije nego što se uputite van. Kada se vratite, popijte čašu vode kako bi tijelo nadoknadilo izgubljenu tekućinu znojenjem. Izbjegavajte pijenje vode tijekom samog hodanja (osim ako se radi o uistinu dugoj kilometraži) jer ćete samo imati poriv za odlaskom na toalet, što je vrlo nepraktično kada smo vani. Vrijedi napomenuti i da je potrebno izbjegavati bilo kakve zašećerene sokove.

Žena hoda Pet do osam kilograma lakši: Jednostavan plan hodanja za gubitak jednog konfekcijskog broja

3. Nabavite kvalitetnu opremu
Hodanje (ili lagano trčanje) je jedna od sportskih aktivnosti u kojima ne treba uložiti mnogo u opremu. No ono što je nužno svakako su kvalitetne tenisice. Manje je važno što ćete imati odjeveno, a pritom mislimo na markiranu odjeću, no bez kvalitetnih tenisica koje pružaju potporu nogama, kralježnici i čitavom tijelu, uistinu se ne može.

Preporučuje se i da broj tenisica i za hodanje i za trčanje bude za jedan veći od onog koji inače nosite, a nužni su i prozračni materijali, napose u ovo vrijeme kada se pojačano znojimo. U specijaliziranim trgovinama sportskom opremom preporučit će vam najbolje tenisice ovisno o tome šetate li na asfaltu ili u prirodi, pa svakako to napomenite tijekom kupnje.

Slika nije dostupna Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez odlaska u teretanu

4. Pripazite na tehniku izvođenja
Samo hodanje je vrlo prirodna aktivnost koja ne iziskuje posebne vještine, ali određeno držanje i forma mogu utjecati na rezultate mršavljenja hodanjem. Usredotočite se na to da bradu i ramena držite u što je moguće ravnijem položaju. Vaš trup mora biti aktiviran (preporučuje se i da barem povremeno utegnete trbuh kako biste aktivirali trbušne mišiće), a vaša leđa moraju biti ravna. Ono što je najvažnije, vaši gluteusi moraju biti uključeni u svaki napravljeni korak pa imajte na umu to da ih stežete tijekom hodanja.

Kod mršavljenja hodanjem vrlo je bitno kojim tempom hodate Mršavljenje hodanjem: Tri savjeta za gubitak do pet kilograma u tri tjedna

5. Postavite si realan cilj i držite se ga
Koliko kilometara možete napraviti šetnjom od pola ili jednog sata? Za početak, počnite s time da u pola sata pokušate prijeći 2,5 km, te 5 km za sat vremena. Time se vaša prosječna brzina kreće oko 20 minuta po kilometru. Jednom kada probijete tu granicu, postavite si još veći cilj i tako sve dok ne budete u potpunosti zadovoljni.

Dodatni savjet: Kako biste pratili svoj napredak, uključite svu moguću tehnologiju koja nam je danas na raspolaganju – od mobilnih aplikacija do pametnih satova i narukvica – sve one mogu mjeriti korake, prijeđenu kilometražu, otkucaje srca i potrošene kalorije, a tako ćete najbolje znati na čemu ste.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju