U pokušaju da svoje zdravlje držimo pod kontrolom što prirodnijim putem, često posežemo i za načinima prevencije koji su poznati već tisućama godina. Jedan je od takvih načina i vrlo jednostavno "izvlačenje uljem" u usnoj šupljini koje donosi brojne prednosti za organizam.

Grana alternativne medicine, od koje su zapravo i potekli kasniji modeli suvremenog liječenja, pristup je poznat kao Ayurveda.

Sama riječ dobro objašnjava što je u njezinu temelju: ayu znači život, a veda znači znanje. Prema tome, Ayurveda je znanost o životu. Pogledamo li u povijest, prve ajurvedske zapise možemo naći i još prije više od pet tisuća godina, a i danas, kao i onda, temelj je holistički pristup liječenju, odnosno vjeruje se da osoba može biti zdrava tek kada je kod nje uravnoteženo tjelesno, emocionalno, psihološko i duhovno.

Zdravlje također podrazumijeva sreću, ali i ravnotežu svih triju tzv. doša. Prema podacima ajurvedskog centra New Earth, osoba je zdrava kada se tjelesna tkiva (dhatu) pravilno izgrađuju i funkcioniraju uravnoteženo; kada su metabolički procesi u tijelu, tj. probavna vatra (agni) u ravnoteži; kada je izlučivanje otpadnih tvari (mala – stolica, urin, znoj…) u ravnoteži; kada je duh u stanju unutarnje stabilnosti te kada su osjetila uravnotežena.

Ulje nakon dvije i pol minute veže sa slinom, nakon četiri i pol minute ulazi u krv, a nakon deset minuta izvlači toksine i bakterije iz našeg krvožilnog sustava

Samim time, u ajurvedskoj medicini čvrsto se vjeruje da nijedna bolest ne dolazi u naš organizam preko noći. Prevencija i stalna briga o sebi važniji su od ičega.

Maslina I Biblija ih spominje: Pet ljekovitih svojstava maslinova lišća

Jedan od načina brige o sebi je i metoda stara koliko i sama Ayurveda – tzv. oil pulling ili mućkanje ulja u usnoj šupljini.

Vjeruje se da ova metoda, koja doslovno izgleda onako kako i zvuči, osim što čisti usnu šupljinu djeluje na niz bolesti poput:

artritisa

tromboze, poremećaja krvi

probavnih i crijevnih bolesti

srčanih problema

hormonalne neravnoteže, ekcema i drugih kožnih bolesti

glavobolje

zubobolje, parodontoze

kroničnog umora, nesanice

astme, plućnih bolesti

bolesti bubrega, jetre i srca

kroničnih bolesti krvi i drugih.

To čini tako što pomaže u izbacivanju toksina koje primamo iz svoje okoline, pa čak i hrane, a sve pomoću običnog suncokretova ulja koje je svima lako dostupno.

Kako izvesti postupak?

Postupak mućkanja izgleda vrlo jednostavno: potrebno je na jednu žlicu staviti hladno prešano suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje i jednostavno ga sporo mućkati u usnoj šupljini barem desetak minuta dok se neometano mogu obavljati druge obveze koje imamo.

Rakija Rakija: 10 zdravstvenih problema zbog kojih se okrećemo bakinu lijeku za sve boljke

Ulje mora postati bijele boje, a i njegova se gustoća mora promijeniti te gotovo nalikovati vodi.

Treba naglasiti da se taj postupak mora provoditi na prazan želudac te treba biti oprezan da se ulje ne bi progutalo. Također treba imati na umu da čitav proces mora teći sa što manjim opterećenjem čeljusti pa je važno ulje mućkati što sporije.

Važno je da se ulje mućka deset minuta jer se prema ajurvedskim zapisima vjeruje da se ulje nakon dvije i pol minute veže sa slinom, nakon četiri i pol minute ulazi u krv, a nakon deset minuta izvlači toksine i bakterije iz našeg krvožilnog sustava kroz sluznicu usta. Zbog toga raste imunitet našeg tijela pa je ono u stanju samo se boriti protiv bolesti.

Iako se može koristiti i bilo koje drugo jestivo ulje osim suncokretova, važno je da ono bude nerafinirano, odnosno što prirodnije. U suprotnom se poništava njegov učinak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju