Neovisno o tome borite li se redovito s nesanicom ili tek povremeno imate problema sa spavanjem, nedostatak sna uvelike utječe na naše raspoloženje i zdravlje.

San je neophodan i zato probleme sa spavanjem ne smijemo ignorirati. Gotovo polovica slučajeva nesanice proizlazi iz psiholoških ili emocionalnih problema. Stresni događaji, blaga depresija ili anksioznost mogu otežati miran san, piše Medicinski fakultet sveučilišta Harvard.

Međutim, ima nade za sve koji se bore s ovim problemom, a nesanicu možemo pobijediti uz ove savjete.

1. RESTRIKCIJA SPAVANJA

Oduprite se želji da puno vremena provedete u krevetu nadajući se kako ćete zaspati. U stvarnosti će vam manje vremena u krevetu pomoći da bolje spavate i spavaću sobu iz prostorije u kojoj se mučite pretvoriti u oazu mira kojoj ćete se radovati. Kada ne možete spavati, ustanite iz kreveta i potražite malo mira u drugoj prostoriji u svom domu. U krevet se vratite tek kada osjetite da će vas umor svladati.

2. TEHNIKE SMIRIVANJA

Najveći neprijatelj spavanja najčešće je naš um. Dogode se situacije u kojima ne možemo utišati vlastite misli, a tada nam pomažu razne tehnike smirivanja. Meditacija, vježbe dubokog disanja ili progresivna mišićna relaksacija (stezanje i opuštanje mišića) najlakše će nas umiriti.

Napitak za čišćenje bubrega Čišćenje bubrega: Napitak od nekoliko centi koji pomaže i kod upala

Uho U nekoliko sekundi provjerite čujete li dovoljno dobro za svoje godine

3. REGULACIJA KOFEINA I RASPORED SPAVANJA

Isprobajte jednostavne promjene u stilu života koje će vam pomoći da bolje spavate, preporuča Hadine Joffe, profesorica psihijatrije na Medicinskom fakultetu sveučilišta Harvard.

Kao prvo, izbjegavajte kofein. Kada smo umorni, teško funkcioniramo bez kofeina, ali on nam naposljetku samo šteti jer remeti san. Ako ne možete izdržati bez kave i drugih pića koja sadrže kofein, ograničite količinu koju ćete popiti i nipošto ih nemojte konzumirati iza 14 sati.

Kao drugo, uspostavite raspored spavanja kojeg ćete se pridržavati. Svako jutro ustajte u isto vrijeme, a navečer otiđite na spavanje u isto vrijeme. Nemojte jesti tešku hranu iza 19 sati. Neka vaše večere budu lagane, pogotovo ako imate problema sa žgaravicom. U večernjim satima potrebno je izbjegavati kavu, gazirana pića, čokoladu, velike količine šećera i čajeve koji sadrže kofein.

Smoothie od banane i avokada Za krizne situacije: Napitak koji će vas spasiti od izleta u pekaru

Minimalno 30 minuta prije spavanja ugasite televizor, kompjuter, tablet i mobitel. Tehnologija stimulira naš mozak i tako nas razbuđuje. Prije odlaska u krevet se otuširajte ili napravite kupku, tiho slušajte laganu glazbu i opuštajte se. Obavezno prigušite svjetla u sobi i ako možete, prilagodite temperaturu u sobi jer ćete lakše spavati u malo hladnijem prostoru nego u jako zagrijanoj sobi.

Kada ugasite svjetla, dišite polako i duboko. Ako nakon 15-20 minuta osjetite da ne možete zaspati, ustanite se, otiđite u dnevnu sobu, sjednite na kauč i pokušajte se opustiti. Stručnjaci kažu da je u takvim trenucima čitanje knjige (u tiskanom obliku, nikako na tabletu) odličan način opuštanja. Kada osjetite da vam se opet spava, vratite se u krevet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju