Espresso, macchiato ili bijela kava – volimo ih sve i možemo ih ispijati satima na terasama kafića, posebice u proljeće. Iako nemamo ništa protiv maratonskog ispijanja kave kako to rade Hrvati, Francuskinje to rade na malo drugačiji način. Zato ćemo vam otkriti njihove male tajne rituale, uz koje savršena šalica kave postaje još slađa i zanimljivija.

Galerija Franck - 31 Franck - 30 Franck - 29 +27 Med umjesto šećera Iako su kafići kod nas i dalje puni, zbog ubrzanog načina života sve više smo prigrlili kulturu koja nam nalaže da svoju jutarnju kavicu popijemo „s nogu“. Zbog manjka vremena, sve manje uživamo u svojoj prvoj šalici kave i njenom jedinstvenom okusu koji naša jutra čini mirisnim i ljepšim. No za razliku Talijana koji svoj espresso vole popiti s nogu, Francuskinje se svojih rituala ne odriču tako lako.

Šalica kave razbudit će vas i pripremiti za radni dan Šalica kave razbudit će vas i pripremiti za radni dan Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Stanite na loptu

Ono na što Francuzi posebno obraćaju pozornost jest iskustvo ispijanja kave i uživanja u tom malom ritualu. Uzmite vrijeme za sebe svakog jutra, pa makar to značilo i ranije ustajanje, i napravite si svoju omiljenu šalicu kave koja će vas u potpunosti razbuditi i pripremiti za dan.

Iako kavu volimo u svim varijantama s mlijekom, sve kreće od savršenog zrna iscijeđenog u mali espresso. Kako napraviti tu istinsku šalicu sreće, najbolje zna Franck, koji nas je oduševio s četiri bogata okusa novih Franckovih kava u kapsulama, kompatibilnih s Nespresso aparatima, za sve ljubitelje vrhunskog espressa. Franck Superiore Nespresso® i Franck Stretto Nespresso® oduševit će svojim intenzivnim aromama i najistančanija nepca, pri čemu će svaki gutljaj biti prava rapsodija okusa.

Četiri bogata okusa novih Franckovih kava u kapsulama, kompatibilnih s Nespresso aparatima Četiri bogata okusa novih Franckovih kava u kapsulama, kompatibilnih s Nespresso aparatima Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Tu je i posebno izdanje Franck 125 Years Edition Nespresso®, koje u jednoj kapsuli nudi savršenu ravnotežu orašastih i voćnih nota i aroma, a za ljubitelje svilenkastih struktura tu su kapsule Franck Classic Nespresso®, koje na prvu osvajaju svojim aromama lješnjaka i karamele. Sve kapsule kompatibilne su s aparatima Nespresso, pa ćete u svakom trenutku moći napraviti kavu kao iz kafića.

Franck 125 Years Edition Nespresso® Franck 125 Years Edition Nespresso® Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Izaberite jednu kapsulu po svom guštu i baš poput Francuskinja uživajte u malim trenucima sreće u kojima postojite samo vi i vaša omiljena šalica kave.

Koristite druge zaslađivače umjesto šećera

Francuskinje vole svoju kavu jaku, crnu i gorku. Kao takva dio je njihove bogate tradicije ispijanja kave. Ipak, njihova se kultura uživanja u ovom napitku više bazira na osjećaju koji se stvara oko tog rituala negoli tipu kave. Zato mnogi, kako bi ''ubili'' gorčinu, u svoju šalicu vruće kave dodaju razne zaslađivače koje se mi ne bismo sjetili staviti u ovaj napitak.

Med umjesto šećera Med umjesto šećera Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Neki takvi su med, agavin ili javorov sirup, za razliku od šećera, koji mi stavljamo. Ti zaslađivači savršeno se slažu uz espresso obogaćen voćnim ili cvjetnim notama, zato smo med kombinirali uz kapsule Franck Superiore Nespresso® s Rainforest Alliance certifikatom, koje obećavaju punoću okusa i vrhunsku kvalitetu u svakom gutljaju.

Ništa bez peciva ili slastica

Geslo Francuskinja jest da se kava s mlijekom pije samo za doručak, a nikako iza ručka jer će ono poremetiti rad probave. Ipak café au lait i dalje je jedna od najučestalijih kava naručivanih u njihovim poznatim kafićima. Oni svoje jutarnje kave rado vežu uz doručak, pa tako njihov ritual ispijanja kave ne može proći bez kroasana, bageta s maslacem ili nekih drugih pekarskih proizvoda i slastica.
 

@franck_global

Franck kapsule kompatibilne s Nespresso aparatima. 🥰☕️

♬ Remember - Acoustic / Sped Up (with David Guetta) - Becky Hill & Speed Radio & xxtristanxo

S obzirom na to da se kod nas pekarnica nalazi iza svakog ugla, pripremite si kod kuće doručak kao iz poznatih pariških kafića i uživajte u mirisnim jutrima uz jedan od fenomenalnih okusa Franckovih kapsula baš po vašoj mjeri, koje će jutra pretvoriti u poseban užitak.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju