Ljetovanja su u punom jeku, a na njih odlaze i trudnice. Iako je trudnoća sasvim posebno razdoblje u životu žena koje odluče postati majke, ono sa sobom nosi i određene nužne mjere opreza.

Ipak, to nije prepreka za uživanje u ljetnim aktivnostima, osim ako je riječ o rizičnoj trudnoći. Da bi se i ljetovanje u ovom posebnom periodu života pamtilo samo po lijepim uspomenama, na umu treba imati nekoliko stvari i prije nego što se trudnica otisne na put.

Na što sve treba obvezno pripaziti, pojasnila nam je ginekologinja dr. Jasenka Grujić.

Evo što savjetuje.

1. Smije li se uopće putovati u trudnoći i kada?

U većine trudnica putovanja u trudnoći sigurna su do kraja 36. tjedna trudnoće, uz uvjet da se radi o trudnoći bez rizika za ženu i fetus. Ako se trudnica odluči za putovanje, najpoželjnije je da to bude sredinom trudnoće, nakon 14. tjedna, kada prestaju neugodne mučnine i povraćanja, a tada je uz prenatalni nadzor određeno je li trudnoća rizična ili nije. Jednom kada je na putovanju, trudnica mora potražiti pomoć ako ima vaginalno krvarenje, bolove tj. kontrakcije, ako joj otječe plodova voda, ako ima otoke ruku, nogu, lica, glavobolju i uočava bljeskove te ako ima proljev i povraća.

Trudnica Tijelo nakon porođaja: Promjene o kojima se žene srame govoriti

2. U kojim se situacijama ne smije putovati?

Ne smiju putovati trudnice kojima prijeti prijevremeni porođaj ili pobačaj, kojima otječe plodova voda ili sumnjaju na to, kao i trudnice koje imaju preeklampsiju. Također se ne preporučuje putovati u slučaju da je riječ o višeplodnoj trudnoći.

3. Kako odabrati primjerenu destinaciju?

Preporučuje se izbjegavati one destinacije za koje je poznato da ondje postoji velik rizik obolijevanja od opasnih virusnih bolesti koje prenose komarci (primjerice, virus zika, malarija). Uvijek je bolje putovati tamo gdje postoji mogućnost liječničke skrbi.

Žena drži plišanog medu Pet mitova o spontanom pobačaju koje konačno treba srušiti

4. Kojim prijevoznim sredstvom putovati?

Zdrava trudnica može putovati bilo kojim prijevoznim sredstvom. Ako putuje automobilom, mora biti vezana, a češći odmori uz kretanje nužni su zbog prevencije duboke venske tromboze. U slučaju putovanja avionom važno je provjeriti do koje dobi trudnoće pojedina aviokompanija prihvaća trudnice i zahtijeva li se posebna liječnička potvrda.

Savjetuje se da trudnica u avionu bude vezana, ali i da svaka dva sata ustane i malo hoda. Putovanje brodom/trajektom na kraćim relacijama ne nosi rizike osim meteoroloških pa je razumno ne putovati onda kada se očekuje nevrijeme.

Na velikim kruzerima postoji liječnik ili kompetentno medicinsko osoblje, no čest su problem norovirusne infekcije koje karakterizira proljev s povraćanjem. To se može umanjiti držeći se higijenskih mjera poput redovitoga pranja ruku. Kontaminirana voda i hrana mogu biti uzrokom za trudnicu opasnih bolesti, poput listerioze i hepatitisa A, pa je odabir destinacije itekako važan.

Što se tiče vožnje, odnosno putovanja malim plovilima, posebno motornim brodovima velikih brzina, nikako se ne preporučuje.

Trudnica u kupovini Iskustvo iz trgovine: "Žao nam je, nije sezona odjeće za trudnice"

5. Što trudnica mora učiniti prije putovanja?

Prenatalni pregled prije putovanja je obvezan. Trudnica na put mora ponijeti sa sobom svu medicinsku dokumentaciju, kao i lijekove koje uzima (npr. prenatalni vitamini, željezo, lijekovi koji su joj i inače potrebni i propisani).

Dugotrajna putovanja i dugotrajno mirovanje mogu povećati rizik pojave duboke venske tromboze (DVT), bolesti kod koje dolazi do stvaranja ugrušaka u venama donjih ekstremiteta, koji mogu, došavši u pluća, biti pogubni za trudnicu i samim time i fetus. Stoga prije planiranja putovanja treba imati na umu i to da će biti nužno moći istegnuti se i hodati minimalno svaka dva sata.

Ginekologinja Jasenka Grujić iz Ginekološke poliklinike Grujić napominje i da je vrlo važna obilna hidratacija, kao i primjerena lagana odjeća koja neće sputavati kretanje niti pritiskivati tijelo, stoga je organizacija prije samog odlaska na put ključna za ugodno iskustvo putovanja u trudnoći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju