Perilica posuđa uređaj je koji štedi vrijeme, električnu energiju i vodu, no ako s njome ne postupate pravilo, ne može odraditi svoj posao onako kako treba.

Da bi suđe bilo uistinu čisto, bez zalijepljenih ostataka hrane i mrlja, treba pripaziti na neke stvari prilikom punjenja perilice.

1. Prethodno isperite posuđe ako odmah ne pokrećete ciklus pranja

Prethodno isperite posuđe u sudoperu ili odaberite ciklus brzog ispiranja ili samoispiranja vaše perilice posuđa ako će predmeti stajati u perilici cijeli dan. Na taj ćete način spriječiti sušenje hrane i držati mirise pod kontrolom. No ako odmah pokrećete ciklus, samo ostružite hranu. Nije potrebno posebno ispiranje u sudoperu. Deterdžent će se pričvrstiti na zalijepljenu hranu i očistiti posuđe umjesto vas, štedeći vodu i vaše vrijeme.

2. Stavite posuđe, šalice i pribor za jelo na odgovarajuće mjesto u perilici

Tanjuri smjestite na dno perilice. Položite ih tako da prljava strana bude okrenuta prema mjestu gdje je prskanje vode najjače, obično prema središtu police. Lonci, tave i posude trebaju biti nagnuti prema dolje za najbolje rezultate čišćenja.

Deterdžent za perilicu suđa nemojte držati ispod sudopera.

Pribor za jelo uvijek bi trebao biti smješten u posebnu za to predviđenu košaru. Pripazite da se žlice ne ugnijezde jedna uz drugu, pa postavite neke ručke gore, a druge dolje kako bi se sve površine isprale. Vilice se podižu kako bi zupci bili čisti, a noževe treba staviti s oštricom prema dolje radi sigurnosti.

Čaše i šalice treba staviti u gornji dio, no uvijek između zubaca, nikada izravno na njihov vrh jer će ostaviti mrlje. Šalice nagnite onoliko koliko dopušta dizajn stalka da spriječite nakupljanje vode u dnu šalica okrenutih naopako.

3. Pravilno koristite deterdžent

Dodajte deterdžent u tableti u dozator. Nemojte ih samo bacati na dno aparata. Na taj način će se otopiti u pretpranju i isprati prije početka glavnog ciklusa. Nije važno koristite li praške, tekućine ili tabletu, ali bitna je kvaliteta i svježina deterdženta.

Kupujte samo onoliko koliko možete potrošiti unutar dva mjeseca te čuvajte deterdžent na hladnom mjestu. Ako je on smješten ispod sudopera, mogao bi se zgrudati ili pokvariti jer je ondje previsoka temperatura zbog tople vode koja teče cijevima.

  Perilica posuđa To je samo zbunjuje: Najveća greška koju radimo s perilicom posuđa Perilica posuđa Savjet majstora: Pet stvari koje ne smijete raditi s perilicom posuđa

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju