Nagrade hrvatskog glumišta nazivane i "hrvatskim Oscarom" svečano su dodijeljene u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu po 25. put

Na 25. jubilarnoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je "Črna mati zemla" Kristijana Novaka, u dramaturškoj obradi Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski te produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), a Ruždjak Podolski je za tu predstavu nagrađena i za najbolju režiju, dok je u kategoriji sporedne glumice nagradu dobila Urša Raukar za ulogu bake u istoj predstavi.

Titulu najbolje glavne muške uloge osvojio je Borko Perić za ulogu Frane u predstavi "Jedan sluga, dva gospodara" Vite Taufera (Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb), dok je za glavnu žensku ulogu nagrađena Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi "Ostavljam te" u režiji Matjaža Latina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

Za najbolju sporednu mušku ulogu nagradu je dobio Siniša Popović za ulogu Nikole u predstavi "Ljudi od voska" Mate Matišića u režiji Janusza Kice i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu za mlade "Sherlock Holmes" u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).

Igra se nastavlja i Tosca

Anja Đurinović je za ulogu u predstavi "Igra se nastavlja" (Kazalište Prijatelj, Zagreb) dobila nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u kategoriji lutkarskih i predstava za djecu i mlade, dok je za najbolju mušku ulogu u toj kategoriji nagrađen Siniša Novković za ulogu u predstavi "Od atoma do stanice" (Gradsko kazalište mladih Split).

Hrvoje Ivanković i Ivica Boban dobili su nagradu za dramaturški koncept i oblikovanje teksta, odnosno, za dramaturšku obradu teksta u kategoriji najboljeg praizvedenog suvremenog dramskog teksta "Marin Držić – Viktorija od neprijatelja" (68. Dubrovačke ljetne igre).

Za najbolju kazališnu scenografiju nagrađena je Dinka Jeričević, za operu "Tosca" (HNK Osijek), a za kostimografiju Manuela Paladin Šabanović za balet "Gospoda Glembayevi" (HNK Zagreb).

Ove godine dodijeljene su i bijenalne nagrade za najbolja glumačka, odnosno, redateljska ostvarenja u radio drami, a nagrađeni su Ozren Grabarić (najbolje glumačko ostvarenje u radio drami), te Goran Kulenović (najbolje redateljsko ostvarenje za režiju tv serije "Crno-bijeli svijet"), "Gospoda Glembayevi" najbolje ostvarenje u baletu, a "Othello" u operi.

Najboljom predstavom u cjelini u području baleta ove je godine proglašena predstava "Gospoda Glembajevi" prema Miroslavu Krleži na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji HNK-a Zagreb, a Mujić je dobio i nagradu za koreografiju i režiju tog baleta u kategoriji najboljeg koreografskog ili dirigentskog ostvarenja.

Najbolju žensku baletnu ulogu ostvarila je Iva Vitić Gameiro ("Romeo i Julija", HNK Zagreb), dok je za najbolje muško umjetničko ostvarenje u području baleta nagrađen Tomislav Petranović ("Derviš i smrt" HNK Split).

U području opere najboljom predstavom u cjelini proglašena je opera "Otello" Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka, dok je najbolju žensku ulogu u operi ostvarila Lana Kos za ulogu Elvire u operi "Ernani" (HNK Split), a mušku Ljubomir Puškarić za ulogu Markiza Rodriga od Pose u operi "Don Carlo" (HNK Zagreb).

U istoj kategoriji, nagradu za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje dobio je Filip Pavišić za dirigiranje opere "Tosca" Giacoma Puccinija u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Dodijeljene su i nagrade za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području baleta, odnosno, do 30 godina u području opere, a dobili su ih Marta Kanazir za balet "San Ivanjske noći", (HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci), te Matija Meić za operu ("Figarov pir", HNK Zagreb).

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području drame nagrađeni su Ana Marija Veselčić ("Zbunjoza", Playdrama/Gradsko kazalište mladih Split) i Robert Budak ("Taksimetar", Teatar Exit, Zagreb).

U prigodi dodjele 25. Nagrada Hrvatskog glumišta, direktoru Nagrada Dušku Ljuštini uručeno je priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti te jedinstveno scensko umijeće i predanost organizaciji Nagrada hrvatskog glumišta.

Dodjelu tradicionalno obilježava šaroliki glazbeno-scenski performans koji je ove godine hrvatskom himnom otvorila Jasna Bilušić, vodile su ga glumice Dajana Čuljak i Mia Anočić Valentić, a u njemu su, kao i svake godine, sudjelovali svi ansambli HNK-a te njihovi brojni gosti.

Posebne nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje

Pijanistu, dirigentu i glazbenom pedagogu Vladimiru Kranjčeviću nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u području opere donijela je nemjerljiva uloga u hrvatskome kulturnom životu u 56 godina dugoj i bogatoj profesionalnoj umjetničkoj karijeri tijekom koje je odgojio naraštaje hrvatskih glazbenika i promicao glazbenu umjetnost i stvaralaštvo hrvatskih autora, te bio ravnatelj, umjetnički voditelj i šef-dirigent značajnih ustanova vezanih uz operu i klasičnu glazbu u Hrvatskoj.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u području drame Zdenki Heršak donijela je iznimna glumačka osobnost, te niz nezaboravnih uloga u kazalištu, ali i na filmu, televizijskim dramama i radiju, od kojih je "znala učiniti veliku glumačku kreaciju i tako stvoriti panoptikum ženskih likova neobične životnosti".

Dodijeljena je i posebna Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, koja je ove godine pripala Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt "Pogledaj me" koja »primarnim scenskim jezikom istražuje ne samo kazališne već i granice društvene odgovornosti«.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju