Britanka izabrana za najbolju nastavnicu na svijetu naučila je osnove većine od 35 jezika koji se govore u njenoj školi i može komunicirati s učenicima i njihovim roditeljima među kojima ima puno izbjeglica

Britanka Andria Zafirakou, nastavnica u siromašnoj multietničkoj londonskoj četvrti, osvojila je nagradu "za najbolju nastavnicu na svijetu" i milijun dolara.

Andria Zafirakou je bila među 10 finalista od 30.000 kandidata iz 179 zemalja koji su se prijavili na međunarodno natjecanje kojem je svrha vratiti ugled zanimanju nastavnika.

Mohamad ben Rašid Al-Maktum, vladar Dubaija je nakon što je dobitnici uručio nagradu, na Twitteru "čestitao Andriji Zafirakou na tituli najbolje nastavnice na svijetu, najljepšem zanimanju".

Andria Zafirakou je bila među 10 finalista od 30.000 kandidata iz 179 zemalja prijavljenih na međunarodno natjecanje kojem je svrha vratiti ugled zanimanju nastavnika.

Zafirakou koja podučava u državnoj školi u Alpertonu, u sjevernom dijelu Londona, naučila je osnove većine od 35 jezika koji se govore u toj školi i može komunicirati s učenicima i njihovim roditeljima među kojima ima puno izbjeglica. Također se izborila za promjene školskog programa kako bi ga približila učenicima.

Svečanost predaje nagrada obilježio je dolazak svjetskog prvaka Formule 1 Britanca Lewisa Hamiltona, koji je donio nagradu u svom sportskom bolidu uz pratnju policije. Nagrada obvezuje dobitnika da se još najmanje 5 godina bavi tim pozivom.

Zakladu je osnovala obitelj Varkley, Indijci koji od 1950-ih žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su tada bili britanski protektorat. Osnovali su mrežu privatnih škola.
Andriji Zafirakou nagrada za najbolju nastavnicu na svijetu uručena je u Dubaiju Andriji Zafirakou nagrada za najbolju nastavnicu na svijetu uručena je u Dubaiju (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju