Dr. Peter J. D’Adamo i Allan Richards uveli su teoriju prehrane po krvnim grupama prije više od trideset godina. Neki tvrde da specijalizirana prehrana za svaku krvnu grupu pomaže pojedincima da uzmu više hranjivih tvari iz određene namirnice, te tako budu zdraviji i u boljoj formi.


PREHRANA ZA KRVNU GRUPU A

Osobe koje imaju krvnu grupu A trebali bi uzimati više hranjivih tvari iz ugljikohidrata jer je bolje prerađuju zbog niskih razina klorovodične kiseline i crijevne alkalne fosfataze. S druge strane, njihov metabolizam teže se nosi s prerađivanjem proteina i masnoća životinjskog porijekla.

Prehrana po krvnoj grupi obećava uzimanje više hranjivih tvari iz namirnica, te tako jamči zdravije i fit tijelo.

Trebali biste jesti: soju, žitarice i povrće u redovitim intervalima tijekom cijelog dana. Također, trebate jesti alkalne voćke poput jabuka, datulja, šumskih bobica, breskvi i slično. Jedite hranu u što je moguće prirodnijem stanju bez previše termičke obrade, i suzdržavajte se od preskakanja obroka.

Trebali biste izbjegavati: voće poput manga, papaje i naranča, jer ove namirnice negativno utječu na vaš probavni sustav. Izbjegavajte i mliječne proizvode, jer izazivaju inzulinske reakcije u tijelu.
Dobar plan prehrane dat će vam mentalnu jasnoću, efikasnost, vitalnost i dugovječnost.

PREHRANA ZA KRVNU GRUPU B
Osobe koje imaju krvnu grupu B su mnogo fleksibilnije u prehrani. Podjednako dobro probavljaju hranjive tvari biljnog i životinjskog porijekla. No iznimno je važno da održavaju ravnotežu, jer proizvode mnogo hormona kortizola u stresnim situacijama.

Trebali biste jesti: crveno meso, zeleno povrće, jaja te mliječne proizvode snižene masnoće.

Osobe s krvnom grupom A trebale bi izbjegavati hranu životinjskog porijekla, a osobe s krvnom grupom 0 hranu s glutenom poput proizvoda od mlijeka i pšenice.

Trebali biste izbjegavati: piletinu, pšenicu, kukuruz, leću, rajčice, kikiriki te sjemenke suncokreta jer ove namirnice utječu na metaboličke procese u tijelu, što dovodi do vrtoglavice, zadržavanja vode i hipoglikemije.

PREHRANA ZA KRVNU GRUPU AB:
Ova rijetka krvna grupa ima karakteristično nisku želučanu kiselinu krvne grupe A i dobru prilagodbu prerađivanju namirnica životinjskog porijekla, koja se vezuje uz krvnu grupu B.

Trebali biste jesti: ribu poput lososa, sardine i tune koji se smatraju najboljim izborom bjelančevina za vašu krvnu grupu. Jaja, tofu, povrće i mliječne culture poput jogurta i kefira smatraju se idealnim namirnicama za krvnu grupu AB.

Trebali biste izbjegavati: kavu i alkoholna pića u stresnim situacijama, dimljene i suhomesnate proizvode koji vam teško padaju na želudac. Zbog osjetljivog probavnog trakta, trebali biste jesti manje obroke u redovitim intervalima kako bi uravnotežili razine inzline u krvi. Ne preporučuje se miješanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku.

PREHRANA ZA KRVNU GRUPU 0
Osobe s krvnom grupom 0 posjeduju sposobnost dobrog probavljivanja bjelančevina i masnoća. Također, kolesterol iz proizvoda životinjskog porijekla pridonosi probavnom traktu u apsorpciji kalcija. Za razliku od krvne grupe A, ova grupa pretvara jednostavne ugljikohidrate u masne naslage, što može negativno utjecati na imunološki sustav, te pojavu neželjnih upala u tijelu.

Trebali biste jesti: nemasnu govedinu, janjetinu, puretinu i piletinu. Što više uključivati ribu i morske plodove, te alge koje će potaknuti proizvodnju hormona u tijelu. Jaja, orašaste plodove i sjemenke trebali biste jesti u umjerenim količinama. Preporučuje se da obroke ne jedete ‘s nogu’, već da sjednete I pojedete u miru svaki obrok.

Trebali biste izbjegavati: hranu s glutenom koja se nalazi u mliječnim proizvodima i namirnicama od pšenice. Izbjegavajte i kupus, cvjetaču te grah, jer one onemogućavaju rad hormona štitnjače. Kao i krvna grupa AB, trebali biste izbjegavati ispijanje kave i alkoholnih pića u stresnim situacijama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju