Bol u vagini može upućivati na neku bezazlenu tegobu, ali i na ozbiljniji problem koji se može riješiti samo uz pomoć i savjet liječnika. Zbog toga je dobro znati kojih je to 7 najčešćih uzročnika vaginalne boli i što napraviti ako iskusite određene simptome o čemu govori ginekologinja, dr. med. Tihana Mazalin

1. Spolno prenosive bolesti
Genitalni herpes, klamidija i trihomonijaza su spolno prenosive bolesti koju mogu uzrokovati vaginalnu bol. Najuobičajeniji simptom klamidije je bol tijekom seksualnog odnosa. Klamidija i trihomonijaza mogu se trajno izliječiti odgovarajućom terapijom. Za genitalni herpes ne postoji lijek, ali može se držati pod kontrolom terapijom koja će kontrolirati njegovo izbijanje.

'Za pravilni tretman spolno prenosivih bolesti najvažnija je ispravna dijagnoza, a samo ginekolog može odrediti o kojoj se infekciji radi. Promjene genitalnog herpesa se vide na kliničkom pregledu, na klamidiju se uzima bris, a trihomonijaza se može vidjeti i u stupnju ćistoće', kaže ginekologinja Tihana Mazalin.

Boli li vas vagina tijekom penetracije i tijekom mjesečnice to upućuje na endometriozu (kada tkivo koje okružuje maternicu raste na drugim mjestima) ili upalnu bolest zdjelice (infekcija reproduktivnih organa)

2. Gljivična infekcija
Gljivična infekcija uzrokuje suhoću vagine i svrbež što zajedno može izazvati osjećaj boli. Bol se javlja tijekom uriniranja i spolnog odnosa. Tri od četiri žene dobit će gljivičnu infekciju koja se može liječiti vaginaletama i probioticima za koje nije potreban recept (u slučaju da ste gljivičnu infekciju već imali), ali ako se pojavila prvi put najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

3. Vulvodinija
Bol tijekom penetracije pa čak i umetanja tampona može upućivati na vulvodiniju, bolest čiji uzročnici nisu poznati poznati, ali stručnjaci kažu kako je uzrokuju razne bolesti i povrede vagine ili njihove posljedice. Simptomi su od iritacije ili peckanja do oštre boli.

'Vulvodijnija je kronična bol na otvoru vagine, ali samo se neke žene zbog smetnji obraćaju za pomoć. Obično se liječi lijekovima topikalne primjene', ističe Mazalin.

4. Vaginalna suhoća
Skloni smo mišljenju da se vaginalna suhoća događa samo ženama u menopauzi, ali ona pogađa i mlade žene koje uzimaju pilule protiv začeća s niskim estrogenom koji vlaži vaginu. Tada seks može postati neugodan i bolan. Osjećate li da vam vagina gubi vlažnost posjetite liječnika koji vam može prepisati pilule protiv začeća s visokim estrogenom ili prepisati terapiju topikalne primjene estrogena.

5. Veličina partnerova spolovila
U nekim slučajevima penis zaista može biti prevelik. Osjećate li bol u vagini tijekom penetracije uzrok može biti veličina partnerova spolovila. Na sreću spas postoji – probajte drugu pozu koja će vam biti ugodnija.

6. Vaginizam
Riječ je o nekontroliranom sužavanju mišića zdjelice što uzrokuje grč vaginalnog mišića.

'Vaginizam karakterizira nemogućnost unosa bilo čega u rodnicu zbog straha i jake boli (tampon, penetracija). Uzrok je ili fizički ili psihički' ističe Mazalin. Vaginizam je obično reakcija na neku vaginalnu traumu, primjerice na prijašnji odnos u kojem je partner penetrirao prebrzo ili prejako. Može se liječiti vježbama za opuštanje vagine.

7. Upalna bolest zdjelice
Boli li vas vagina tijekom penetracije i tijekom mjesečnice to upućuje na endometriozu (kada tkivo koje okružuje maternicu raste na drugim mjestima) ili upalnu bolest zdjelice (infekcija reproduktivnih organa). Simptom ovih bolesti može biti i pretjerano krvarenje tijekom menstruacije. Pregled zdjelice i ultrazvuk utvrdit će radi li se o jednoj ovih bolesti koje se liječe hormonalnom terapijom i analgeticima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju