Svrbež genitalnog područja može biti posljedica raznih faktora, od poremećaja hormona do spolno prenosivih bolesti. Doznajte kojih je to šest najčešćih uzročnika vaginalnog svrbeža i kako ga liječiti uz savjete ginekologinje dr. sc. Jasenke Grujić.

1. Gljivične infekcije
Najčešći su uzročnik vaginalnog svrbeža te su posljedica poremećaja kiselosti vagine. Mogu se pojaviti nakon upotrebe antibiotika, hormonalne kontracepcije, zbog stresa ili kada promijenite prehranu.

Kod gljivične infekcije pojavljuje se bijelo-sirasti iscjedak i rijetko se prenosi na muškarca. Preporučuje se pranje blagim sredstvima. Liječi se kremom Canesten, dostupnom bez recepta. Za toplijih mjeseca kada se više znojimo preporučuje se oralna terapija, na primjer lijek flukonazol za koji je potreban recept.

Gljivice se može liječiti i probioticima poput Lactogyna i Linex Lady, objašnjava zagrebačka ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić.

Vaginalni svrab može se javiti i kao posljedica drugih zdravstvenih problema kao što su žučni i bubrežni kamenci

2. Spolno prenosive bolesti
Bolesti poput stidnih ušiju također uzrokuju svrbež.

U tom slučaju potrebno je kupiti u ljekarni odgovarajući šampon protiv ušiju, obrijati stidne dlake, i problem bi trebao biti riješen, savjetuje Grujić.

3. Sklerozni lišaj
Riječ je o kroničnoj upalnoj kožnoj bolesti čiji je glavni simptom vulvarna iritacija te bijele točkice na koži. Bolest treba dijagnosticirati ginekolog i liječiti s propisanim lijekom.

4. Ekcem i psorijaza
Ove kožne bolesti mogu uzrokovati crvenilo, osip i svrbež u predjelu genitalija. Slabiji kortikosteroid poput hidrokortizona i kupke sa zobenom kašom mogu ublažiti neugodnost. Ne osjetite li olakšanje unutar tjedan dana, obratite se liječniku.

5. Hormoni
Kod svake hormonalne promjene (tijekom menstruacije, trudnoće, menopauze ili ako uzimate tablete protiv začeća) može se javiti vaginalni svrbež. Vaginalna suhoća indikator je da su hormoni ''krivci'' svraba. Izbjegavajte korištenje uložaka s mirisom koji mogu iritirati genitalije. Ako je svrab učestao, posjetite ginekologa.

6. Druge bolesti
Vaginalni svrbež može se javiti i kao posljedica drugih zdravstvenih problema, kao što su žučni i bubrežni kamenci. U tome slučaju treba liječiti primarnu bolest kako bi svrbež nestao.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju