Svježi korijen đumbira možda izgleda neprivlačno i čudno, no u tom se malom kvrgavom moćniku krije mnoštvo dobrobiti za zdravlje. Upravo se u sezoni jesen/zima đumbir najviše konzumira jer uspješno štiti od upala i infekcija te pospješuje imunitet.

Čudotvorni đumbir ima snažna protuupalna svojstva i prirodni je pomagač kod svih bolesti koje mogu uzrokovati česte upale, poput raznih oblika artritisa, anti-imunih bolest ili dijabetesa.

Đinđerol, bioaktivna supstanca u svježem đumbiru pomaže u sprječavanju infekcija, a ekstrakt đumbira sprječava rast mnogih bakterija.

U svježem korijenu đumbira krije se mnoštvo dobrobiti za zdravlje

Poznato je i da đumbir pomaže kod infekcija u usnoj šupljini ili kod problema sa zubima. Koristi se za ublažavanje boli i istraživanja su pokazala da je ekstrakt đumbira jednako učinkovit u rješavanju tog problema kao i lijekovi za tu namjenu. Posebno je učinkovit kod menstrualnih grčeva.

Uz sve to, đumbir pomlađuje, pomaže kod mršavljenja, sprječava žgaravicu, a čak i čisti pluća pušača i bivših pušača koja su zagađena nikotinom, katranom, ugljičnim monoksidom i raznim toksinima.

Sve su to izvrsni razlozi da napravite šalicu okrepljujućeg i ljekovitog čaja od đumbira, a obogatite li ga dodacima poput kurkume, cimeta ili limuna, dobit će topli napitak koji zaista ima super moći. Donosimo najjednostavniji, a ujedno i najbolji recept za čaj od svježeg đumbira kojeg možete piti ujutro, popodne i navečer.

Sastojci za čaj od đumbira:

  • 1 korijen svježeg đumbira debljine oko 2,5 cm, narezan na kriške ne deblje od 0,5 cm
  • 1 šalica vode
  • dodatni okusi po želji (izaberite samo jedan): štapić cimeta, korijen kurkume debljine oko 2,5 cm narezan na tanke kriške (isto kao i đumbir) ili nekoliko listova svježe mente
  • dodati možete i tanki kolut svježeg limuna ili naranče i/ili žličicu meda ili javorovog sirupa

Slika nije dostupna Za pušače i bivše pušače: Napitak koji čisti pluća od toksina iz cigareta

Napitak za čišćenje bubrega Čišćenje bubrega: Napitak od nekoliko centi koji pomaže i kod upala

Postupak:

  1. Narezani đumbir i vodu pomiješajte u posudi na jakoj vatri. Ako želite dodati štapić cimeta, kurkumu ili mentu, dodajte sada.
  2. Pustite da zakipi, zatim smanjite vatru na dovoljnu jačinu da napitak lagano kipi pet minuta (za vrlo jaki okus đumbira pustite da kipi do deset minuta).
  3. Maknite posudu s vatre. Pažljivo procijedite tekućinu kroz cjediljku u šalicu ili u posudu za mjerenje tekućine otpornu na vruće. Po želji, servirajte s kolutom limuna ili naranče i/ili s malo meda za još više okusa. Čaj poslužite vrući.

Savjet plus: Đumbir ne morate guliti, ali ga operite i sastružite prljavštinu. Procijedite čaj kroz gusto sito kako bi sav đumbir ostao u njemu. Limun i naranča čaju će dati još malo komplementarne kiselosti, dok će med ublažiti vatreni okus đumbira.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju