Prije više od 17 godina u kina je stigao prvi film o omiljenom čarobnjaku Harryju Potteru.

Galerija Alan Rickman i Rima Horton Alan Rickman oduševio je ulogom Severusa Snapea Mnogi će ga pamtiti po ulozi u filmu Zapravo ljubav +1 Alan Rickman preminuo je 14. siječnja 2016.

"Harry Potter i kamen mudraca" prvi je od ukupno osam filmova o životu u Hogwartsu, koji su bazirani na knjigama spisateljice J. K. Rowling i kojima se i danas rado vraćamo – jer čini se da čovjek nikad nije prestar da na nekoliko sati uroni u nevjerojatan svijet čarobnjaštva.

Uz Harryja, Hermione i Rona u filmu se pojavljuje čitav niz likova, a mnogima je srca osvojio Severus Snape, zagonetni lik kojeg su obožavali ne samo gledatelji nego i kritika.

Svoju popularnost Severus Snape dobrim dijelom može zahvaliti i britanskom glumcu Alanu Rickmanu, koji ga je glumio u svih osam filmova.

Ne čudi zato da je vijest o smrti poznatog glumca na današnji dan 2016. godine posebno pogodila obožavatelje filma.

Alan Rickman oduševio je ulogom Severusa Snapea Alan Rickman oduševio je ulogom Severusa Snapea (Foto: Profimedia)

No Alan Rickman imao je blistavu karijeru, i na ekranu i na kazališnim daskama, i bez Harryja Pottera. Nakon što je 70-ih godina prošlog stoljeća završio glumačku akademiju, počeo je graditi svoje ime u kazališnim krugovima. Koliko je uspješan bio, potvrđuje i nominacija za nagradu Tony.

Njegova prva holivudska filmska uloga bila je ona negativca Hansa Grubera u filmu "Umri muški". Uslijedile su nove uloge poput uloge Šerifa od Nottinghama u filmu "Robin Hood: Princ lopova", a ona po kojoj će ga mnogi pamtiti jest u filmu "Zapravo ljubav".

Nakon što je omiljeni glumac izgubio bitku s rakom 2016. godine, negovi kolege složili su se u jednom – da će zauvijek ostati jedan od najboljih i najprepoznatljivijih britanskih umjetnika.

LJUBAVNA PRIČA DUGA 50 GODINA

A na njegovu putu prema uspjehu cijelo vrijeme je bila jedna žena. Ljubavna priča Alana Rickmana i njegove supruge Rime Horton jedna je od onih koje se u današnjem svijetu, pogotovo svijetu slavnih gdje brakovi nekad traju tek nekoliko mjeseci, može nazvati velikom.

Njihova veza jedna je od najdužih u svijetu slavnih.

Naime, kada je imao samo 19 godina, Rickman se zaljubio u tada 18-godišnju Rimu Horton. Vrlo brzo postali su nerazdvojni.

Veza je preživjela dane dok je Alan radio kao grafički dizajner, nastavila se za vrijeme njegova školovanja na dramskoj akademiji, a Rima je uz njega bila i idućih 40 godina dok je gradio svoju karijeru na kazališnoj pozornici i filmskim platnima.

Ona je od 1986. do 2006. radila kao savjetnica Laburističke stranke i kao profesorica ekonomije na Sveučilištu Kingston.

Iako su se vjenčali tek 2012. godine na privatnoj ceremoniji u New Yorku, bili su odani jedno drugome više od 50 godina, sve do glumčeve smrti.

Koliko je u njihovoj vezi sve bilo lako i jednostavno, govori i činjenica da su nakon ceremonije – prošetali i ručali. Glumac je jednom prigodom izjavio da je svojoj supruzi kupio skupi svadbeni prsten, ali ona ga nije nosila.

Ona je tolerantna. Ona je nevjerojatno tolerantna. Možda i kandidatkinja za sveticu, rekao je jednom o svojoj najvećoj ljubavi glumac.

Par nije imao djece. Iako je glumac izjavio da bi volio imati obitelj, odlučio je poštivati želju svoje supruge da nemaju djecu.

Mnogi će ga pamtiti po ulozi u filmu Zapravo ljubav Mnogi će ga pamtiti po ulozi u filmu Zapravo ljubav (Foto: outnow.ch)

SAVRŠENI GLAS

A da već s 19 godina nije našao ženu koju će voljeti do kraja života, Alan Rickman sigurno ne bi imao problema u pronalasku partnerice jer su ga žene diljem svijeta smatrale šarmantnim. Svoje mjesto imao je i na listama najzgodnijih muškaraca, a jedna stvar koja ga je izdvajala iz gomile bio je njegov prepoznatljivi glas.

Da je njegov glas bio savršen, potvrdila je i studija iz 2008. godine koju su proveli lingvist Andrew Linn i inženjerka zvuka Shannon Harris. Njih dvoje dobili su zadatak da analiziraju uzorke glasova više od 50 ljudi kako bi utvrdili što čini savršen ljudski glas.

Za muškarce to je ispala kombinacija glasa Alana Rickmana i Jeremyja Ironsa.

Pročitajte i priču o legendarnoj pjesmi iz najtužnije scene u filmu "Zapravo ljubav".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju