Na današnji dan davne 2001. jedva smo čekali da se smjestimo u sjedala kino-dvorana i da započne hogwartska čarolija – upravo je tada u hrvatska kina stigao film „Harry Potter i kamen mudraca“, prvi u nizu najprofitabilnijeg filmskog serijala svih vremena.

 

Nakon što smo počeli gutati knjige o malom čarobnjaku, netom prije Božića 2001. godine po prvi smo put mogli vidjeti izgledaju li Harryjeva soba ispod stepenica, čokoladne žabe, grah sveokusnjak, Zakutna ulica i škola čarobnjaštva upravo onako kako smo ih i zamišljali. I nismo se razočarali: činilo nam se kao da film nadopunjava knjigu, a jednako je bilo i s gledateljima diljem čitavog svijeta.

Naime, do današnjeg dana filmski serijal o Harryju Potteru zaradio je više od devet milijardi dolara širom svijeta, te vinuo u zvijezde Daniela Radcliffea i Emmu Watson, a tome su pripomogli i gledatelji u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je film „Harry Potter i kamen mudraca“ u kinima pogledalo gotovo 300 tisuća gledatelja, što ga svrstava u sam vrh najgledanijih filmova u našem podneblju. Na svjetskim ljestvicama film je zauzeo drugo mjesto najgledanijih svih vremena, odmah iza „Titanica“.

Jednoj osobi trebalo bi 2600 godina da pročita sve tiskane primjerke iz serijala o Harryju Potteru.

Redatelj filma Chris Columbus i producent David Heyman pri ostvarenju ovog remek-djela usko su surađivali s Joanne Kathleen Rowling, autoricom koja je stvorila najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu.

Broj primjeraka knjige može okružiti Zemlju

Iako je njezin prvi roman o dječaku koji na deseti rođendan saznaje da je čarobnjačkog porijekla prvotno bio odbijen nebrojeno puta, na koncu ga je jedan mali izdavač odlučio objaviti i to u svega 500 primjeraka.

Međutim, kada se danas zbroje svi primjerci serijala, dolazimo do nekoliko milijuna na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući velški, latinski i starogrčki.

Kada bi se sve kopije koje su do danas objavljene poredale jedna do druge, mogle bi jedan i pol put okružiti ekvator, a prosječnom čovjeku trebalo bi 2600 godina da pročita baš svaki tiskani primjerak.

Osam nastavka djela koje je revolucioniralo dječju književnost čine nikada ranije (pa ni kasnije) zabilježen fenomen koji je obilježio djetinjstva milijuna djece diljem svijeta, a postoji i literatura koja istražuje taj fenomen.

Zauvijek promijenjena dječja književnosti i kinematografija

Elementi fantastičnosti isprepleteni s edukacijskom notom prikovali su uz knjige, a kasnije i filmska platna, djecu koja su se vrlo lako mogla poistovjetiti s nekim od likova. Danas je knjiga dio izbornog lektirnog popisa u hrvatskim osnovnim školama, a to već dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

Harry Potter i kamen mudraca Harry Potter i kamen mudraca (Foto: WENN/Cover Images)

Da bi neko drugo djelo polučilo takav uspjeh, trebalo bi sadržavati tu kombinaciju magičnosti, mogućnosti suživljenosti s likovima te, prije svega, tu nenametljivu odgojnu funkciju koja, u konačnici, i čini dječju književnost jedinstvenom.

Osim toga, to su knjige koje progovaraju o tematici s kojima se susreće velik broj djece: raspadnutim obiteljima, vršnjačkom nasilju, klasnim razlikama među učenicima, usponima i padovima prijateljstva, traženju vlastite slike u svijetu.

"Harry Potter i kamen mudraca" je drugi najgledaniji film svih vremena, odmah nakon "Titanica".

Od prvog nastavka djevojčice diljem svijeta posebno je privukla Hermione. Pokazala je da se učenjem može daleko stići i da napokon nije važna kratkoročna popularnost u razredu. Djevojčicama je primjer toga kako mogu upornošću i marljivošću mogu postići sve što žele.

No nisu samo djeca ta koja su oduševljena čarolijom Harryja Pottera. Naime, kako su mnogi tzv. milenijalci odrastali uz ove knjige i filmove, nestrpljivo čekajući nove nastavke, na britansko Sveučilište Durham uveden je kolegij „Harry Potter i doba iluzije" na kojem studenti proučavaju fenomen Harryja Pottera iz društvene, kulturalne i obrazovne perspektive te uče o važnosti Harryja Pottera u obrazovnom sustavu 21. stoljeća.

Ipak, ni knjige ni filmovi nisu svugdje naišli na odobrenje. S jedne strane, Harry Potter je povećao kulturu čitanja i interes za knjige većeg opsega, a isto tako ukazao na važnost zajedništva i prijateljstva u nošenju s problemima. No s druge strane je Crkva koja smatra da ovaj književni i filmski serijal otvoreno poziva djecu na bavljenje crnom magijom, zazivanje Sotone i čarobnjaštvo.

Neki pak smatraju da su u romanu previše izražene razlike među elitnom djecom i onom koja to nisu i da ne šalje dobru moralnu poruku u pogledu kršenja pravila jer Harry i njegova družina nikada ne bivaju kažnjeni za nepoštovanje školskih propisa jer njihove akcije uvijek spase dan.

Serijal progovara o vršnjačkom nasilju, klasnim razlikama i djetetu bez roditelja.

S kojom se god stranom složili, činjenica je da ovakav uspjeh filma i knjige teško što može nadmašiti. Ukupna vrijednost čitavog brenda prelazi 15 milijardi dolara, a svaki pravi potreroljubac itekako daje svoj doprinos tome.

I u hrvatskim knjižarama i trgovinama filmskim memorabilijama moguće je kupiti kostime, šalove i brojne druge sitnice iz filma. Nažalost, čokoladnih žaba još nema, ali su zato dostupne na Amazonu. Mi smo svoju već naručili i s užitkom ćemo je pojesti uz još jedno gledanje filma.

Harry Potter i kamen mudraca 'Harry Potter i kamen mudraca' u hrvatskim kinima pogledalo gotovo 300 tisuća gledatelja (Foto: WENN/Cover Images)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju