FREYWILLE - lider u modernoj i inovativnoj preobrazbi drevne vještine emajliranja

Bilo da ste ikada probali poseban i unikatan komad umjetničkog nakita od emajla ili ga samo vidjeli na slici, primijetili ste da se radi o kreaciji koja reflektira snažan osjeća individualizma, ističući se inovativnošću i vrhunskom estetikom, a ne komercijalizmom. Takvi komadi nakita su neovisni o trendovima i modi, te su rezultat iznimne umjetničke kreativnosti i najzahtjevnijih zanatskih vještina.

U svijetu luksuznog i dragocjenog nakita se umjetnička tehnika emajliranja smatra jednim od najizazovnijih načina za dekoriranje i/ili izradu nakita. Ona podrazumijeva rad s tekućim emajlom gdje se emajl stapa s metalom i peče na iznimno visokim temperaturama. Ova drevna tehnika datira iz 13.stoljeća prije Krista kada je otkriven prvi nakit od emajla u mikenskoj grobnici na Cipru. Mikenski zlatari izradili su kolekciju od šesta prstena koji su bili ukrašeni „cloisonné “ emajlom , tj. obojenim slojevima stakla stopljenim na zlato. Emajlirani nakit je također bio cijenjen u Istočnom Rimskom Carstvu i keltskim područjima Galije i Britanije tijekom bizantske ere, zatim ponovno stječe popularnost u doba renesanse, kao i u doba secesije kada je posebno bio popularan “plique-à-jour “emajl.

PR PR Foto: PR

Umjetničko emajliranje zahtjeva jako puno vremena, a uključuje suho prosijavanje finog staklenog praha pomiješanog s metalnim oksidima na površinu metala ili pak tzv. „mokro pakiranje“ emajla u kanale na metalu. Nakon aplikacije, prah se zagrijava dok ne omekša i postane tekući, a zatim se ohlađen transformira u čvrstu, sjajnu masu. Za postizanje dubine boje i čarobnog sjaja, potrebno je višestruko ponoviti aplikaciju emajla uz niz pečenja u posebnoj peći. Dakle, tehnika umjetničkog emajliranja je ujedno i složeni tehnički proces koji zahtjeva razumijevanje točaka tališta i osjetljivost materijala u peći, a to se stječe isključivo dugogodišnjom edukacijom i praksom. Temperature u peći mogu dosegnuti 750 do 850 stupnjeva Celzijusa ili više. Točna temperatura pečenja određuje se ovisno o boji emajla koji se peče. Mnogo je čimbenika o kojima ovisi hoće li uspješno proći proces emajliranja, od debljine nanosa staklenog praha, do temperatura i vremena pečenja za svaku aplikaciju emajla. I najmanja pogreška dovodi do pucanja emajla te se proces emajliranja ponavlja ispočetka. Emajliranje je vještina koja zahtjeva strpljivost, minuciozan ručni rad i puno vremena za izradu jednog komada nakita. Sve to su razlozi zašto je danas tek nekoliko umjetnika u cijelom svijetu koji se bave umjetničkim emajliranjem i njegovom primjenom u izradi dragocjenog nakita.

“Guilloche”, “champlevé” i “cloisonné” samo su neke od raznih tehnika umjetničkog emajliranja koje su razvijene tijekom prošlih stoljeća. Kod “cloisonné” tehnike se na metalnu površinu najprije leme delikatni okviri od srebra ili zlata uz pomoć kojih se kreira dizajn na površini nakita, a zatim se prostor ispunjava emajlom. Tijekom razdoblja secesije često se koristila “plique-à-jour” tehnika gdje se emajl aplicira u ćelije bez podloge pa svjetlost sjaji kroz njega. Taj emajl su vješto koristili draguljari poput Renéa Laliquea. Kod “guilloche” tehnike se pak prozirni slojevi emajla nanose preko složenog, strojno ugraviranog uzorka.

PR PR Foto: PR


U suvremenom umjetničkom emajliranju jedan od najpoznatijih brendova koji se u potpunosti specijalizirao za izradu unikatnog nakita od emajla je austrijski FREYWILLE. Autentična FREYWILLE tehnika emajliranja podrazumijeva inovativnu i posve novu metodu fuzije 18 karatnog zlatnog praha s pečenim emajlom čime se dobiva iznimna postojanost i sjaj svakog komada nakita. Rad FREYWILLE umjetnika ne demonstrira samo inovativnost u umjetničkom emajliranju, nego iznimnu razinu znanja i vještina kojima oni iskorištavaju inherentna svojstva emajla te stvaraju bezvremenske umjetničke minijature koje su u skladu s modernom estetikom i konceptima. FREYWILLE kolekcije nakita se ističu spektakularnim koloritom i detaljno razrađenim motivima koji oživljavaju najljepše ljudske emocije i remek-djela velikana slikarstva, poput Klimta, Moneta, Van Gogha, Hundertwassera, Gauguina i Muche. Ono što je jedinstveno za FREYWILLE, a nedostižno za mnoge koji se bave izradom dragocjenog nakita od emajla, je upravo beskonačan kolorit na svakom komadu nakita. Što nakit od emajla ima više boja i razrađenih detalja, znači da se radi o složenijoj tehnici umjetničkog emajliranja, odnosno nanošenju više slojeva emajla od kojih je svaki drugačije boje, te ima drugačiju temperaturu i vrijeme pečenja. Primjerice, za izradu jednog komada FREYWILLE nakita potrebno je 3-4 dana, a podrazumijeva više od 100 pojedinačnih koraka minucioznog ručnog rada.

PR PR Foto: PR

Najatraktivniji oblici nakita dolaze iz ekskluzivne FREYWILLE 18kt&diamonds edicije koji se izrađuju u strogo limitiranim količinama te označuju jedinstvenim serijskim brojevima pa imaju i kolekcionarsku vrijednost. Najnovije kreacije iz te FREYWILLE edicije su prsten i naušnice Victoria. Victoria set slavi snažnu ženu koja teži ostvarenju svojih snova. Sinonim je moći i elegancije utjelovljene kroz dragocjeni umjetnički emajl i čisto 18 karatno zlato. Središnji dio fluidne kompozicije Victoria naušnica čini upečatljivi koloristični cabochon od pečenog emajla s ručno oslikanim bajkovitim motivima, a lebdi na profinjenoj zlatnoj igli sinkopiranog ritma koja je okrunjena najljepšim dijamantom. Victoria prsten oduševljava jednostavnošću i čistoćom dizajna. Iznimno je ugodan za nošenje i privlači pogled tajnovitom vezom koja spaja živopisni cabochon s predivnim, sjajnim dijamantom. FREYWILLE Victoria prsten i naušnice zrače šarmom i otmjenošću što ih čini onim vječnim komadima nakita koje ćete rado nositi u svakoj prilici kada se želite osjećati posebno.

Editorial inspiriran FREYWILLE prstenom i naušnicama Victoria uhvatio je svojim objektivom talentirani Ante Odak, a pripadaju mu i zasluge za kreativno vodstvo. Styling potpisuje Ivana Pavić, šminku Simona Antonović, kosu salon Glamour, a u ulozi modela je predivna Emma Galogaza.

PR PR Foto: PR

Više informacija o FREYWILLE nakitu pronađite u njihovom Online butiku na http://shop.freywille.com/hr/ ili posjetite FREYWILLE butik u Zagrebu, Preradovićeva 2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju