Vjenčanje je poseban dan za svaku mladenku, a kako bi sve prošlo savršeno, potreban je i savršen buket.

Odabir cvijeta svakako ovisi o vašem karakteru i tipu vjenčanja koje želite, a na vama je da odaberete želite li krenuti u romantičnom ili pak u elegantnom stilu.

Ako još uvijek niste sigurne koji biste cvijet odabrale za svoje vjenčanje, inspirirajte se našim popisom najljepšeg cvijeća za tu prigodu jer ovog proljeća svakako su najpopularniji karanfili, božuri i hortenzije. 

Božuri i karanfili su svakako najtraženije cvijeće za proljetne mjesece, a kod odabira ruža, najbolje prolazi vrsta Vendela koja je bijele/nježno krem boje, ističe cvjećarka Maja Ćuk.

Frezija i lizijantus također su veoma popularni među mladenkama, dok se ljiljan uglavnom izbjegava jer podsjeća na sprovod, zaključila je Maja. 

1. Ruža

Prva na popisu je dakako kraljica cvijeća - ruža. Pogodnost ruža je to što se mogu kupiti cijele godine, a s njima možete napraviti bukete kao iz bajke.

Naime, ruže mogu doći u raznim bojama, od nježno bijele i pastelno ružičaste, preko vatrene crvene pa sve do tamnih boja poput plave ili crne, sve ovisi o vašim preferencijama.

S ružom koja je svakako najpopularnije cvijeće za buket, jednostavno ne možete pogriješiti. Najpopularnija vrsta ruže koje mladenke koriste u buketu vrsta svakako je Vendela koja odiže nježnom krem nijansom, naglašava Maja. Buketi za mladenke - 2 Buket ruža (Foto: Getty Images)

2. Jorgovan

Prekrasan nježan cvijet koji cvjeta samo 3 - 4 tjedna u kasno proljeće, iako to također može varirati ovisno o vrsti. Pa djevojke, ako je datum vašeg vjenčanja baš tad, vrijeme je da se zaputite u cvjećarnice po ovaj rijedak cvijet.

Ovaj mirisni cvijet dolazi u nekoliko boja, od bijele, roze i tamno crvene boje, no ipak je najpoznatiji po svojoj pastelnoj ljubičastoj.  

Zanimljiva je činjenica da je jorgovan jestiv, pa uz buket iz snova, njime možete ukrasiti i svoju svadbenu tortu. 

Iako je jorgovan jedan od najljepšeg cvijeća koje možete staviti u svoj buket; Maja poručuje da ga je teško održati svježim jer mu je potrebno jako puno vode.  Buketi za mladenke - 4 Jorgovan (Foto: Getty Images)

 3. Orhideja

Orhideja dolazi u mnogo različitih sorti i boja te cvjeta tijekom cijele godine, a najpoznatija sorta koju mladenke biraju je svakako Vada.

Izgleda jako dobro u okruglim ili visećim buketima, dajući im vrlo elegantan izgled.

Ovaj cvijet iako je nježan, uz pravilan tretman može dugo ostati u savršenom stanju. Buketi za mladenke - 5 Orhideje (Foto: Getty Images)

4. Karanfili

Crveni karanfil predstavlja ljubav, bijeli nevinost i sreću, žuti razočaranje, a ljubičasti hirovitost.

Ovaj maleni ali moćni cvijet često je sastavni dio buketa mladenki, a izbor boja zaista je nepresušan.

Pri odabiru ove vrste cvijeća veoma je bitno nabaviti cvjetove koji još nisu u potpunosti otvoreni jer će im na taj način ipak trebati duže da dostignu svoj vrhunac. Buketi za mladenke Karanfili (Foto: Living4media)

5. Hortenzija

Najpoznatija hortenzija za vjenčani buket svakako je Hydrangea macrophylla koja se naziva i hortenzija velikog lista.

Njeni bujni listovi i savršen okrugao oblik, odlično pristaju buketu, a nježno pastelno ružičasta, ljubičasta i plava savršeno će se uklopiti s bijelim cvijećem i zelenim listovima.

Hortenzija raste od ranog ljeta pa sve do jeseni, tako da na nju možete računati cijelog ljeta.

Iako nestvarno lijepa, hortenzija simbolizira mnogo različitih stvari, od iskrenih osjećaja pa sve do loše sreće. Buketi za mladenke Hortenzija (Foto: Shutterstock)

Cvjećari su izumili poseban omot od polietilena za hortenzije i druge biljke s mekim stabljikama, unutar kojih se nalazi opskrba vlagom. To produžuje život ovog zapanjujuće lijepog cvijeta na krhkoj nozi, pogodno za svadbene aranžmane.

6. Božur

Božuri doživljavaju renesansu popularnosti, a ovaj se cvijet može  smatrati jednim od najfotografiranijih buketa na društvenim mrežama.

Cvijet koji predstavlja stidljivost, najčešći je gost na vjenčanjima. Ovaj nježni cvijet odiše mekim i neodoljivim mirisom, a raste otprilike između ožujka i lipnja.

Buketi sačinjeni od ovog omiljenog cvijeća mladenki, vrlo su romantični, a pogotovo ako je njihova boja blijedoružičasta.

Smatra se da na svijetu postoji nekoliko stotina vrsta božura, pa ako ne uspijete nabaviti baš onu vrstu koju ste namjeravali, ne očajavajte. Buketi za mladenke Božur (Foto: Shutterstock)

7. Gerberi

Žuti gerberi simboliziraju veselje, crveni strast i energiju, narančasti su simbol zdravlja i života, dok bijeli gerberi predstavljaju smireni um, a ružičasti ljupkost i bebrižnost.

Osim prekrasne palete boje, gerbere svakako odlikuje i njihova veličina, a sami cvjetovi mogu doseći veličinu od 5 ili 6 cm.

Gerberi maju visoku, tanku stabljiku, dok su tamnozeleni listovi lijepo raspoređeni na stabljikama - mnogo niže od cvijeta, što im daje vrlo elegantan izgled.

Najnoviji trendovi među buketima su okrugli, tzv. bidermajer buketi koje karakterizira cvijeće bez zelenila, a isto tako su jako traženi buketi sačinjeni od poljskog cvijeća. No, naravno, svi trendovi zapravo ovise o stilu vjenčanja za koje se mladenka odluči, rekla je Maja Ćuk. Buketi za mladenke - 3 Gerberi (Foto: Getty Images)

Svadbeni buket za dugo pamćenje


Kako sačuvati mladenkin buket nakon vjenčanja? Jednostavno pratite ova tri koraka

1. Objesite ga stabljikama s pupoljcima dolje na suhom i dobro prozračenom mjestu. Herarizacija buketa traje od 2 do 4 tjedna, ovisno o vremenu i vrsti cvijeća.

2. Biljke sa slabim laticama prskaju se lakom za kosu i ostavljaju na čekanju u intervalu od 30 minuta do 1 sata, tako da se dobro fiksira njihov položaj na cvijetu

3. Posipavanje pijeskom je zahtjevan postupak s rezultatom koji svakako premašuje očekivanja. Da biste to učinili, pripremite čist i potpuno suh pijesak.

Buket se postavlja okomito u kutiju s pijeskom i nježno postupno prekriva pijeskom. Nakon nekoliko mjeseci, pijesak se miče, a biljke će izgledati kao žive.
 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju