U posljednje vrijeme bombardirani smo savjetima i malim kućnim trikovima koji bi trebali produžiti vijek trajanja najlonki i zaštititi ih od pucanja. Kako bi bili sigurni koji od njih je najučinkovitiji, napravili smo mali test najpopularnijih trikova i izdvojili onaj koji doista djeluje


1. TRIK: LAK ZA NOKTE

Postupak: Lakom za nokte (prozirnim) namazati kritične dijelove na čarapi koji se najbrže probuše poput pete i prstiju te šav kako se ne bi dalje širio.

Cilj: Lak će učvrstiti najlonske niti na mjestima koja su pod najvećim pritiskom i sačuvati čarapu od pucanja.

Rezultat: Dijelove čarape na kojima je lak biti će čvršći, dok će ostatak biti nezaštićen. Lak će skrutiti najlonske niti i nabrati ih, a sjećaj koji ostavlja baš i nije ugodan, posebno ako ga namažete na djelu tabana i prstiju.

Lak za nokte će skrutiti najlonske niti i nabrati ih, a sjećaj koji ostavlja baš i nije ugodan, posebno ako ga namažete na djelu tabana i prstiju

2. TRIK: BEBI PUDER
Postupak: Nakon tuširanja, napudrajte noge bebi puderom i to od prepona do stopala.

Cilj: Bebi puder smanjuje trenje između kože najlonki te ih je tako lakše i sigurnije obući. Isto tako, tijekom nošenja najlonke neće zapinjati na koži i ravnomjernije će se rastezati.

Rezultat: Nakon tuširanja, nikako nemojte mazati kožu losionom ili mlijekom za tijelo jer će noge postati bijele, što nikako nije dobro ako nosite crne najlonke. Najlonke ćete puno lakše obući te će se bolje ponašati na tijelu, ali to ne znači da će postati otpornije na zanoktice i druge opasnosti koje vrebaju svugdje oko vas.

3. TRIK: LAK ZA KOSU
Postupak: Obucite najlonke te ih s udaljenosti od oko 20 centimetara pošpricajte lakom za kosu.

Cilj: Lak bi trebao skrutiti osjetljive najlonske niti čarape te spriječiti pucanje najlonki i stvaranje šavova.

Rezultat: Iako ćete osjetiti kako su se niti skrutile, lak za kosu se ostaviti ljepljiv osjećaj, a kada se osuši najlonske niti će ostati zgužvane i izgubiti na kvaliteti, ali i izgledu.

4. TRIK: SAPUN
Postupak: Krutim sapunom istrljajte kritične dijelove na čarapi koji se najbrže probuše poput pete i prstiju te šav kako se ne bi dalje širio.

Cilj: Sapun je napravljen od masnoća i ulja koje se na sobnoj temperaturi skrute. One ukrućuju i najlonske niti te najlonke na kritičnim mjestima postaju otpornije na pritisak.

Nakon što se zaleđene najlonke odlede njihov izgled će ostati i isti, a struktura puno čvršća


Rezultat: Sapun se pod temperaturom kože nikada ne stvrdne do kraja zbog čega ostavlja pomalo sklizav i sluzav osjećaj, a sapun ostavlja bijele mrlje na čarapama. Iako je miris predivan, sam efekt otpornosti na pucanje baš i nije učinkovit te budite spremni na poderane čarape.

5. TRIK: Zamrzivač
Postupak: Najlonke prije prvog nošenja stavite u zamrzivač preko noći.

Cilj: Temperature ispod nule trebale bi molekule iz najlonskog materijala učiniti. Nakon što se odlede, najlonke bi trebale izgledati jednako, ali bi postale otpornije na pucanje i stvaranje šavova.

Rezultat: Nakon što se najlonke odlede, njihov izgled će ostati i isti, a struktura puno čvršća. Najlonke doista postaju otpornije na zanoktice i ostale vanjske uvjete zbog kojih se crvenimo.

Donosimo detaljni postupak zaleđivanja najlonki i jedini učinkoviti trik zbog kojeg će one postati čvršće i sigurnije za nošenje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju