Štikle su jedan od najženstvenijih komada koji krasi svaku figuru te svaki stajling podiže na razinu više. Međutim, jeste li znali da štikle mogu biti itekako opasne?

Nošenje štikli zahtjeva praksu i što ih više nosite to će vam u njima biti lakše hodati. No ovaj omjer se ne odnosi i na vaše zdravlje. Naime posljednje istraživanje provedeno na velikom uzorku žena objašnjava da nošenjem štikli sve više ugrožavate zdravlje u starijoj životnoj dobi.

Žene koje štikle s potpeticom većom od 10 centimetara nose više od tri puta tjedno značajno povećavaju šansu za deformaciju svih zglobnih mišića.

Na samom početku nošenja visoke potpetice jačaju mišiće listova i gležnjeva, ali riječ je samo o vrlo kratkotrajnom efektu. Naime, žene koje štikle s potpeticom većom od 10 centimetara nose više od tri puta tjedno značajno povećavaju šansu za deformaciju svih zglobnih mišića.

Takve negativne promjene na mišićima dovode do brojnih kroničnih bolesti poput upale zglobova ili artritisa. Isto tako, efekt se odražava i na vašoj kralježnici.

No, želite li i dalje uživati u svojim modnim saveznicama postoji trajno rješenje koje se krije u vježbama jačanja mišića i zglobnih veza. Redovitim vježbama za koljena, listove (potkoljenice) i gležnjeve vaše će noge izgledati ljepše, ali i ostati zdrave i lijepe i u starijoj životnoj dobi.

VJEŽBE ZA POTKOLJENICE I ZGLOBOVE

1. Vježba:
- Stanite uspravno ispred zida u blagi raskorak i izravnajte leđa.
- Podignite se na prste koliko god možete te se spustite u početni položaj.
- Vježbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

2. Vježba:
- Stanite na visoki prag, stolček ili nisku klupicu, ali tako da ste oslonjeni samo na prednji dio stopala (gazište), a pete su slobodne.
- Podignite se maksimalno na prste te potom spustite pete do najniže točke.
- Vježbu ponavljajte svaki drugi dan u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju