Salonke su bez sumnje među najtraženijim modelom cipela s potpeticom. Klasične salonke imaju vrlo prepoznatljiv dizajn – zatvorene prste i petu te svevremensku siluetu koja odiše nenametljivom elegancijom.

Galerija Casadei Blade Jimmy Choo Romy Salvatore Ferragamo Vara +10 Valentino Rockstud

U kategoriju klasičnih salonki definitivno možemo smjestiti model Kate legendarnog dizajnera Christiana Louboutina. Iako nam se ponekad čini kao da upravo taj model već desetljećima viđamo na crvenim tepisima diljem svijeta, on je zapravo nastao 2012. godine.

Christian Louboutin Kate Christian Louboutin Kate (Foto: Christian Louboutin)

Ime je dobio po Kate Moss, legendarnom britanskom supermodelu. Naime, Kate je velika obožavateljica Louboutinovih cipela s prepoznatljivim crvenim potplatom i godinama se rijetko u javnosti pojavljivala bez njih.

Christian Louboutin sa svojom muzom Kate Moss Christian Louboutin sa svojom muzom Kate Moss (Foto: Profimedia)

Kao znak zahvalnosti za dugogodišnju potporu prijateljice i klijentice dizajner je odlučio osmisliti štikle inspirirane njom. Model Kate ima oštar stil, jednostavan i u isto vrijeme vrlo kompleksan. Ako linija cipele nije savršena, nema nikakvog ukrasa koji će to sakriti. Jednostavno, ali opet vrlo sofisticirano i to mi je zvučalo baš kao Kate, objasnio je Louboutin.

Među najboljim štiklama prvih dama su i jedne Sanje Musić Milanović, sviđaju li vam se? Melania Trump u štiklama Christian Louboutin Melania Trump u štiklama Christian Louboutin Jill Biden u Diorovim štiklama +4 Brigitte Macron u štiklama modne kuće Louis Vuitton

Godinu dana nakon što je lansiran model Kate stigao je i model So Kate s još vrtoglavijom potpeticom i glamuroznijom siluetom. Oba modela do danas su među najprodavanijim cipelama iz raznovrsne ponude brenda, a njihova popularnost ne jenjava.

Christian Louboutin So Kate Christian Louboutin So Kate (Foto: Christian Louboutin)

Salonke So Kate Salonke So Kate (Foto: Profimedia)

Isto se može reći i za čuveni model Hangisi iz radionice Manola Blahnika. Omiljena cipela Carrie Bradshaw ukrašena kopčom s kristalima lansirana je 2008. godine i preko noći je postala predmet želja svih trendseterica i ljubiteljica klasičnih cipela.

Manolo Blahnik Hangisi Manolo Blahnik Hangisi (Foto: Manolo Blahnik)

Manolo Blahnik Hangisi Manolo Blahnik Hangisi (Foto: Manolo Blahnik)

Inspiraciju za stvaranje te cipele Blahnik je pronašao u Napoleonu I. te Josephine i Pauline Bonaparte, na čijim je portretima uočio cipele s kopčom. Uvijek sam imao afiniteta prema blještavim dodacima i zato smo osmislili klasičnu salonku s ovom predivnom ukrašenom kopčom iz Italije, rekao je Blahnik.

Zavirite u galeriju i razgledajte još obožavanih modela klasičnih salonki.

Jimmy Choo Romy Jimmy Choo Romy (Foto: Jimmy Choo)

Kakve ljepotice! 20 štikli o kojima žene još uvijek sanjaju Obožavane štikle leptirice Sophije Webster Model Eden, Ralph & Russo Model Tribute, Yves Saint Laurent +17 Model Rockstud, Valentino

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju