Agatha Christie najpoznatiji je autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Williama Shakespearea. Povodom rođendana kraljice krimića istražili smo koje se njezine knjige u hrvatskim knjižnicama najviše posuđuju

Britanska spisateljica Agatha Christie rođena je 15. rujna 1890. godine u gradu Torquayju. Njezine knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku i više od milijardu primjeraka na 45 drugih jezika. Najprodavaniji je autor svih vremena u Francuskoj gdje joj je najbliži konkurent Émile Zola.

Agatha Christie najpoznatiji je autor kriminalističkih romana u svijetu. Povodom rođendana kraljice krimića istražili smo koje se njene knjige u hrvatskim knjižnicama najviše posuđuju

Agatha Christie napisala je preko 80 uglavnom detektivskih romana i drama, a zahvaljujući svom iznimnom daru za stvaranje briljantnih, misterioznih zapleta i raspleta, prozvana je kraljicom krimića.

U mnogim Agathinim djelima pojavljuju se njezini najpoznatiji likovi –karizmatični i obožavani Hercule Poirot i gospođica Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra, jedno od njezinih ranijih djela "Ubojstvo Rogera Ackroyda" sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

Knjige Agathe Christie među najčitanijima su u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Knjižnice grada Zagreba u fondovima svoje 42 knjižnice i dva bibliobusa ukupno imaju 299 različita izdanja naslova Agathe Christie. Od toga je 155 na hrvatskom jeziku, 89 na engleskom, osam na njemačkom, čak i jedan na albanskom, te ostalim jezicima. Najstarija je knjiga Agathe Christie koju imamo na njemačkom jeziku iz 1953., a na hrvatskom jeziku najstarija je Vječita noć iz 1967. godine, otkriva knjižničarska savjetnica Zdenka Sviben.

Povodom rođendana Agathe Christie istražili smo koja su njezina djela najposuđivanija u knjižnicama četiriju hrvatskih gradova i koliko je primjeraka posuđeno u 2016. i 2017. godini do mjeseca rujna.

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK
1. "Ubojstvo u Orient Expressu" (29 posudbi)
2. "Zla kuća" (27 posudbi)
3. "Rani slučajevi Herculea Poirota" / "Ubojstvo u Bardsley Gardenu i druge priče" (25 posudbi)
4. "Crna kava" / "Pet malih praščića" / "Tajanstveni protivnik" (24 posudbe)
5. "Sajam zločina" (22 posudbe)

GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA SPLIT
1. "Tajanstveni protivnik" (37 posudbi)
2. "Zašto ne Evans?" (35 posudbi)
3. "Bliži se čas" (34 posudbe)
4. "Ubojstvo u Hazelmooru" (31 posudba)
5. "Posljednja kuća" / "Putnik za Frankfurt" (27 posudbi)

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA "METEL OŽEGOVIĆ" VARAŽDIN
1. "Deset malih crnaca" (34 posudbe)
2. "Smrt u oblacima" (28 posudbi)
3. "Smrt na Nilu" (24 posudbe)
4. "Crna kava" (23 posudbe)
5. "Ubojstvo u Orient Expressu" (22 posudbe)

KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA
(broj posudbi u posljednjih 365 dana)
1. "Tajanstveni protivnik" (196 posudbi)
2. "Putnik za Frankfurt" (183 posudbe)
3. "Deset malih crnaca" (132 posudbe)
4. "Ubojstvo u Orient Expressu" (129 posudbi)
5. "Paukova mreža" (127 posudbi)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju