Mjesto na listi najprodavanijih parfema na svijetu ne dobiva se preko noći. Uz doslovno tisuće i tisuće mirisnih primjeraka, postizanje ovog kultnog statusa uspije samo nekolicini njih.

Galerija Dior J'adore Viktor & Rolf Flowerbomb Yves Saint Laurent Black Opium +9 Giorgio Armani Si

Sam parfem možda je i najosobniji dio beauty rutine jer je ukus za parfeme pod dubokim utjecajem naših osobnih iskustava i sjećanja. Također, parfem je jedna od temeljnjih stavki ženskog svemira, a kada se neki od njih pozicionira na listu najprodavanijih, znači da je uspio ugoditi mirisnim osjetilima tisuća i tisuća žena.

Osim što može postati naš prepoznatljiv znak, parfem je i idealna opcija za darivanje. I dok nisu svačiji ukusi isti, vjerojatnost da pogriješite pri odabiru parfema smanjuje se ako odaberete neki s liste najprodavanijih (a samim time i omiljenihparfema.

13 veličanstvenih pogledajte u našoj galeriji. Na popisu se nalaze neki stari klasici, ali i moderni kandidati. O kojim je parfemima riječ, pogledajte i u nastavku:

1. Dior J'adore

Moderni, glamurozni parfem nastao je 1999. godine. Sladak, ali lagan cvjetni miris sa svježinom mandarine u visokoj noti, jasminom, šljivom, orhidejom i ružom u srcu te sa štirom, mošusom i kupinom u tragu.

Dior J'adore Dior J'adore (Foto: Internetska stranica proizvođača)

2. Viktor & Rolf Flowerbomb

Ovaj orijentalni miris donosi eksplozivni buket svježih i slatkastih nota. U visokim notama golicaju slatko-svježi akordi bergamota i zelenog čaja. Cvjetno i raskošno srce sadrži intenzivni, čisti Sambac jasmin, opojnu ružu Centifolia, freziju i orhideju Cattleya, dok bazu čine mošus i pačuli. Bočicu je dizajnirao Fabien Baron u obliku dijamant-granate aludirajući na sam miris koji je eksplozivan, sofisticiran i glamurozan.

Viktor & Rolf Flowerbomb Viktor & Rolf Flowerbomb (Foto: Internetska stranica proizvođača)

3. Yves Saint Laurent Black Opium

Smišljen kako bi dočarao tamnu, rokersku stranu YSL brenda, parfem Black Opium svakako je to postigao vanjskim izgledom bočice. No unutrašnje note kave i vanilije brojne žene podsjećaju na prva ispijanja kava s prijateljicama nakon škole, a neke čak i na prve parfeme koje su koristile kao tinejdžerke.

Yves Saint Laurent Black Opium Yves Saint Laurent Black Opium (Foto: Internetska stranica proizvođača)

4. Giorgio Armani Si

Parfem lansiran 2013. godine poprilično je nov u svijetu moćnih parfema, međutim vrlo brzo je privukao pozornost ljubiteljica mirisa i osigurao mjesto na ovom popisu. Gornju notu ovog voćnog mirisa za žene čine list i pupoljak ribizle, u sredini su majska ruža i bijela frezija, dok bazu čine vanilija, pačuli, ambroksan i drvene note.

Giorgio Armani Si Giorgio Armani Si (Foto: Internetska stranica proizvođača)

5. Lancôme La Vie est Belle

Ključni sastojak ovog parfema je iris koji je okružen cvjetovima naranče i jasmina. Kraljnja formula rezultat je tri godine rada i 5000 probnih varijanti. Bočica parfema je redizajnirana verzija klasične Lancômove bočice iz 1949. godine.

Lancôme La Vie est Belle Lancôme La Vie est Belle (Foto: Internetska stranica proizvođača)

6. Le Labo Santal 33

Ovaj drveni aromatični miris za žene i muškarce na tržištu se pojavio 2011. godine, kreirao ga je Frank Voelkl, a parfem je spoj sandalovine, kardamoma, ljubičice, kože, jantara i irisa.

Le Labo Santal 33 Le Labo Santal 33 (Foto: Internetska stranica proizvođača)

7. Byredo Gypsy Water

Ovaj drvenasti parfem savršen je izbor za sve koji nisu ljubitelji cvjetnig mirisa. Jedinstven, ali ne prenapadan oduševljeva od lansiranja 2008. godine. U glavi parfema su drvo borovnice, limun, bergamot i papar. Srce čine jela, tajman i korijen perunike, dok su u bazi sandalovina, jantar i vanilija.

Byredo Gypsy Water Byredo Gypsy Water (Foto: Internetska stranica proizvođača)

8. Guerlain Mon Guerlain

Ovaj parfem pripada grupi orijentalno-drvenih mirisa čije gornje note čine lavanda, mandarina i bergamot. U srednjim notama pršti bogatstvo ruže, jasmina, vanilije s Tahitija i vanilije s Madagaskara, dok u baznim notama svojim aromama osvajaju pačuli, benzoin, sladić, kumarin, australijska sandalovina i bijeli mošus.

Guerlain Mon Guerlain Guerlain Mon Guerlain (Foto: Internetska stranica proizvođača)

9. Miller Harris Scherzo

Ovja cvjetni miris za muškarce i žene predstavljen je 2018. godine, a iza njega stoji Mathieu Nardin. Gornje note parfema čine artemizija i mandarina, u sredini su, između ostalog, ruža i narcis, dok bazu čine pačuli i vanilija.

Miller Harris Scherzo Miller Harris Scherzo (Foto: Internetska stranica proizvođača)

10. Escentric Molecules Molecule 01

Ovaj parfem za muškarce i žene namijenjen je ljubiteljima drvenastih mirisa. Lansiran je 2006. godine, a sastoji se od molekule Iso E Super koja ima blagi drvenasti miris.

Escentric Molecules Molecule 01 Escentric Molecules Molecule 01 (Foto: Internetska stranica proizvođača)

11. Chanel No. 5

Čudi li ikoga činjenica da ovaj parfem ima svoje mjesto na ovoj listi?

Njegova popularnost porasla je do stratosferskih visina kada je Marilyn Monroe rekla da u krevet nosi samo nekoliko kapljica ovog parfema. Uslijedila su desetljeća obožavanja ovog parfema od strane tisuća žena diljem svijeta koje i danas vole ovaj parfem koji, između ostalog, kombinira ružu i jasmin s mošusom, vanilijom i pačulijem.

Chanel No. 5 Chanel No. 5 (Foto: Internetska stranica proizvođača)

12. Chanel Coco Mademoiselle

Ovaj miris se otvara blistavom narančom i bergamotom. U srcu su bugarska ruža, jasmin, ylang-ylang i mimoza. Bazu čine pačuli, vetiver, tonka, opoponaks, vanilija i bijeli mošus.

Chanel Coco Mademoiselle Chanel Coco Mademoiselle (Foto: Internetska stranica proizvođača)

13. Jo Malone London Lime Basil and Mandarin Cologne

Gornja nota ovog citrusnog mirisa je mandarina, u sredini je bosiljak, a donju notu čini amber. Radi se o najprodavanijem Jo Malone proizvodu, hladnom i samopouzdanom mirisu za koji njegovi tvorci tvrde da će vas odvesti u svijet mirnoće.

Jo Malone London Lime Basil and Mandarin Cologne Jo Malone London Lime Basil and Mandarin Cologne (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju