Bliže se rokovi, znoje se dlanovi, a mnogi muku muče kako će sve stići i hoće li proći ispite. Iako u indeksu ima sve petice, iste brige ima i Jasminka Šoštarić Vanjak. Međutim, ona svojim kolegama s fakulteta može biti baka. Sa svojih 75 godina, ona je najstarija studentica u zemlji, a ovo joj je već treći studij.

Galerija Jasminka Šoštarić Vanjak s kolegicama s fakulteta (Foto: Dnevnik.hr) Mato Barišić i Jasminka Šoštarić Vanjak (Foto: Dnevnik.hr) Jasminka Šoštarić Vanjak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +9 Jasminka Šoštarić Vanjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Skripte, hrpa knjiga, jutarnje vožnje tramvajom, druženje sa studentima i odlazak u studentsku menzu njezina su svakodnevnica. To ne bi bilo neobično da Jasminka nije zagazila u osmo desetljeće života. Bez obzira na godine, indeks joj je pun petica, a u stanu joj vlada kreativan nered: skripte su na podu, stol je zatrpan bilješkama i knjigama.

Kad učim, onda si to moram tako složiti. Nema spremanja, ovako znam gdje je što. Ako pomaknem, onda gubim vrijeme da nešto nađem, objasnila je Jasminka.

Nema kod nje heklanja, pečenja kolača, trač partija sa susjedama.

Prijateljica mi je rekla da sam se upisala da faks da mi muž ima studenticu za ženu, a ne penzionerku, šali se Jasminka.

Iako je njezin suprug rekao da nije tip koji daje izjave pred kamerama, on je Jasminki najveća potpora.

Nije se ništa čudio. I puno mojih školskih kolegica se nije čudilo jer sam ja uvijek voljela učiti. Znači, ja ću sa 76 godina diplomirati i postati magistar religijskih znanosti, rekla je.

Nakon 40 godina staža u laboratoriju i nakon završenog studija, odlučila je da tek počinje. Prvo je upisala dodiplomski studij i s lakoćom ga je prošla. Nakon toga je upisala diplomski.

Jasminka Šoštarić Vanjak s kolegicama s fakulteta (Foto: Dnevnik.hr) Jasminka Šoštarić Vanjak s kolegicama s fakulteta (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

HVALE JE KOLEGE, PROFESORI, ALI I DEKAN FAKULTETA

Svakog jutra Jasminka popravi frizuru, spremi stvari, na leđa stavi torbu i krene prema fakultetu. Vremena za ljenčarenje nema.

Ne mogu si to uopće zamisliti, mislim da bih ludo potrošila dane. Susjedi me zovu na kavu, a ja bih onda s njima pričala, pa malo ogovarala. Ne znam, ne mogu si to zamisliti, rekla je.

Na dan snimanja je propustila ispit jer, kaže, nije bila spremna i nije stigla sve naučiti. Međutim, predavanje nije htjela propustiti.

Nekada bih najradije ostala doma i spavala, ali si pomislim: 'Pa to si sama htjela', objasnila je Jasminka.

Na fakultet mora ići jer su zadnja predavanja prije kraja semestra. Lakše joj je tako, rekla je, položiti ispit. Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, hvale je redom i profesori i dekan.

Kako smo imali kolokvije i ispite, ona je dolazila na sve to i polagala. Tako da se i u ovoj dobi može biti besprijekoran, rekao je prof. dr. sc. Ivan Koprek, dekan Fakultet filozofije i religijskih znanosti.

Iako ništa ne prepušta slučaju, i nju znaju brinuti tipične studentske brige.

Bude situacija da je ispit tu, a da ja nisam sve prošla i pročitala, rekla je Jasminka.

Mato Barišić i Jasminka Šoštarić Vanjak (Foto: Dnevnik.hr) Mato Barišić i Jasminka Šoštarić Vanjak (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

"MLADOST JE MLADOST, A STAROST NIJE RUŽNA"

Ne odaje to možda na prvu, no Jasminka je cijeli život aktivna i svestrana. Živjela je kaže, punim plućima. Skijala je, igrala tenis te godinama bila aktivni član dobrotvornih udruga, planinarila. To joj danas ne nedostaje.

Napravite nešto što ste voljeli u to vrijeme i kad ste mogli, ali sad to ne bih mogla na Triglav niti da me vuku sa štrikom, rekla je.

Također, Jasminka danas ne žali ni za čim. Uvijek si nađe neki projekt, a sada je to studij. Do kraja joj je ostalo još 10 ispita i diplomski ispit, zbog čega je i ovo ljeto rezervirano za knjigu.

Nema druge, došla je voda do grla. Nažalost, primorana sam biti kampanjac, rekla je.

Koliko god društvena bila, učenje je posao koji radi sama u svom stanu. Sve ostalo je dekoncentrira.

Provjereno o 75-godišnjoj studentici (Foto: Provjereno) Učenje je posao koji Jasminka radi sama u svom stanu (Foto: Provjereno)

Možda bi bilo dobro s nekim ponavljati, ali onda čovjek vidi koliko ne zna, pa nije dobro. Ja ponavljam na glas, pa me mačka gleda poput profesora, kaže.

Kada završi, opet će se posvetiti svojim udrugama, svima onima u kojima je prije studija redovito volontirala. Rad za plaću za nju više ne postoji jer svoje je odradila.

Ne mogu reći da sam luda, imala sam i ja mladost. Mladost je mladost, a starost nije ružna. Zapravo su u meni i mladost i starost izmiješani, objasnila je.

Jasminka će dogodine diplomirati. S punih 76 godina bit će vjerojatno najstarija osoba u zemlji koja je diplomirala i stekla status magistra. To će za nju biti golem uspjeh, kao što je i ona golema inspiracija ljudima, bili oni mlađi ili stariji od nje.

Provjereno o 75-godišnjoj studentici (Foto: Provjereno) Provjereno o 75-godišnjoj studentici (Foto: Provjereno) (Foto: Provjereno)

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju