I dok neki ljudi smatraju da je brak samo mrtvo slovo na papiru, drugi na njega gledaju kao na čvrstu zajednicu koja donosi puno toga dobroga. Fizička, emocionalna i duhovna pripadnost glavni su ciljevi takvog odnosa, kojemu mladi teže sve manje.

Istraživanja su pokazala da brojni dvadesetogodišnjaci svoju ljubavnu budućnost zamišljaju u nekonvencionalnim odnosima, poput otvorenih veza ili prijateljstva s povlasticama.

Statistika kaže da brak više plaši mlade muškarce, nego žene, a najnovije istraživanje Američkog fakulteta za kardiologiju moglo bi promijeniti njihovo mišljenje.

Nova studija, objavljenja u veljači ove godine, 10 godina je prikupljala podatke i otkrila da brak utječe na našu dugovječnost. Istraživanje je pokazalo da muškarci imaju veću vjerojatnost da će živjeti duže – ako su u braku sa ženom koju vole.

Oženjeni muškarci imaju duži i kvalitetniji život, kaže istraživanje.

Primjerice, brojne žene svoje snažnije polovice doslovce tjeraju kod doktora, govore im da uspore u automobilu, sjedaju za upravljač ako je on popio, često govore „ne moraš ti, ja ću“, a samim time muškarce oslobađaju dodatnog stresa.

Čak i kućanski poslovi koje obavlja (većina) žena, imaju svoj udio u dugovječnosti muškaraca – kad ih ne moraju obavljati oni.

Muškarci koji nikad ne kažu sudbonosno da imaju dvostruko veću šansu za zatajenje srca i slične zdravstvene probleme, nego muškarci koji su u braku. Rizici su puno manji kod oženjenih muškaraca, nego kod rastavljenih ili slobodnih, kaže istraživanje.

Kako bi potvrdili ove podatke, znanstvenici sa Sveučilišta u Coloradu, ponovno su analizirali sve zaključke. Analiza je uključivala gotovo sedam tisuća muškaraca u dobi između 45. i 84. godine života.

Muškarci koji nikad ne kažu sudbonosno da imaju dvostruko veću šansu za zatajenje srca.

Usporedili su srčane probleme i smrtnost s bračnim statusom i dobili iste zaključke – ako oženjeni muškarac dobije istu dijagnozu, najvjerojatnije će živjeti duže, nego slobodni muškarac s istom dijagnozom.

Za žene, nažalost, znanstvenici nisu mogli tvrditi istu stvar. Dakle, nema uzročno posljedične veze između bračnog statusa i dugovječnosti žena. Istraživanje ističe da postoji povezanost između povećanog stresa udanih žena i ranije smrtnosti, ali nema dovoljno podataka da bi to mogli odgovorno tvrditi.

Ljubav ima puno dobrobiti za naše zdravlje, a pozitivno okruženje i naši najbliži definitivno mogu pomoći da živimo duži i sretniji život.

Ljubav Bez kompromisa: 35 stvari koje svaka žena zaslužuje u vezi ili braku

Privatni detektiv Siniša Patačko Saznali smo tko najčešće angažira privatnog detektiva, što je najčešći pokazatelj nevjere i varaju li više žene ili muškarci

Istraživanje napominje i da je srčano zatajenje jedan od najčešćih uzroka smrti ( u SAD-u), a da postoji puno načina kako da preventiramo takve bolesti. Bračni status, čini se, jedan je od njih.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju