Nakon koncepta "hyggea" iz Danske nam stiže još jednan pojam koji progovora o načinu ostvarivanja sreće. Od sada će nam i "lykke" pomoći u traganju za sretnijim životom

Lykke – potraga za najsretnijim ljudima na svijetu Lykke – potraga za najsretnijim ljudima na svijetu Foto: Sonja Kovač Krajem 2016. godine svi smo se upoznali s hyggeom, danskim konceptom sretnog življenja. Hygge je poharao svijet. Nismo se mogli okrenuti, a da nas hygge nije čekao na stranicama omiljenih časopisa, u dnevnim televizijskim emisijama ili na policama knjižara.

Počeli smo se pitati je li taj recept stvarno tako jedinstven i svojstven samo Dancima, najsretnijim ljudima na svijetu, ili i mi znamo ponešto o tome. Nije li fjaka nešto što bi se dalo usporediti s hyggeom? Ili Danci ipak više znaju o tome kako biti sretan?

Cijelu je priču predvodila knjiga Hygge – danski recept za sretan život, čiji je autor Meik Wiking iz danskog Instituta za istraživanje sreće. Knjiga je u Hrvatskoj izašla u izdanju Mozaika knjiga početkom prošle godine i, kao i u ostatku svijeta, odmah postala jedan od najprodavanijih naslova.

Ova knjiga donosi savjete iz o tome kako se odnositi prema susjedima i članovima obitelji, kako odgajati djecu, postupati s novcem, živjeti zdravo i sačuvati dobro raspoloženje

Ova godina donosi nam novu knjigu koja će nam pomoći u traganju za sretnijim životom. Meik Wiking napisao je priručnik Lykke – potraga za najsretnijim ljudima na svijetu, koji u Hrvatskoj ponovno objavljuje Mozaik knjiga. Lykke – odnosno sreća, kako je nazivaju Danci – sastavni je dio kvalitetnog života, a svatko bi o njoj ponešto mogao reći.

Stoga u ovoj knjizi autor prikuplja savjete i iskustva iz raznih dijelova svijeta kako bi nam pokazao na koje sve načine možemo provoditi dragocjeno vrijeme, kako se odnositi prema susjedima i članovima obitelji, kako odgajati djecu, postupati s novcem, živjeti zdravo i sačuvati dobro raspoloženje. I u tome je i više nego uspio.

Knjiga je prepuna anegdota, zanimljivih podataka i poticajnih poruka zbog kojih ćete se još dugo nakon što završite s čitanjem osjećati sretno i zadovoljno. Savršena nadogradnja na prethodnu knjigu koja nas je potakla da neke stvari u svome životu promijenimo na bolje.

Stoga navucite tople čarape, skuhajte omiljeni čaj, zagrnite se dekicom i krenite sa čitanjem i traganjem za srećom.

No nemate mnogo vremena, jer s dolaskom proljeća i toploga sunca, s istoka nam stiže Ikigai – japanski recept za dug i sretan život, još jedna uspješnica, nastala kao odgovor na danski hygge.

Lykke – odnosno sreća, kako je nazivaju Danci – sastavni je dio kvalitetnog života Lykke – odnosno sreća, kako je nazivaju Danci – sastavni je dio kvalitetnog života Foto: Sonja Kovač

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju