Želučani refluks mnogima stvara velike probleme tijekom dana, a posebno mučan može biti prije spavanja. Donosimo vam listu namirnica koje obavezno morate izbaciti sa svog večernjeg jelovnika jer ćete tako izbjeći ovu neugodnu pojavu.

1. Gazirana pića
Spadaju u skupinu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljični dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu. Sudržavajte se i od ispijanja alkohola.

2. Masna hrana
Zaboravite na sladoled, kekse, hamburgere i sve namirnice s velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol i gazirana pića.

3. Čokolada
Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakaovcu te teobromin koji potiču želučani refluks.

4. Sir
Izbjegavajte mekane tipove sira poput fete ili mozzarelle, a ako baš morate uživati u siru prije spavanja birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

5. Orašasti plodovi
Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek nepovoljne u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistacija.

6. Citrusi
Iako su ukusni, zdravi i osvježavajući tijekom dana, nemojte ih konzumirati prije spavanja jer sadrže velike količine kiselina koje će iziritirati vaš želudac.

7. Kava
Osim što zbog kofeina u kavi nećete moći spavati, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju