Stručnjaci odavno savjetuju da voće i povrće dobro operemo prije konzumacije ili pripreme te ga ogulimo ako je to moguće. Jedan sastojak koji svi imamo u svom domu pomaže u temeljitom pranju pesticida koji se koriste u proizvodnji voća i povrća

Sastojak koji sve domaćice imaju u svojem domaćinstvu, natrijev-bikarbonat ili soda bikarbona ima mnogo primjena, a američki znanstvenici istraživanjem su utvrdili da je njezina upotreba u ispiranju pesticida s voća djelotvornija od obične vode.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, prenosi Newsweek.

Znanstvenici otprije upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom.

Znanstvenici otprije upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali nitko dosad nije izmjerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli i u kojoj mjeri ih soda bikarbona može ukloniti.

Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je mjeri moguće isprati, rekla je Lili He, znanstvenica na Sveučilištu Massachusetts i jedna od glavnih autorica studije, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke te dvije kemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u SAD-u.

Jedna od kemikalija bila je ona pod nazivom tiabendazol koja služi za uništavanje gljivica, a druga pod nazivom fosmet uništava štetne kukce.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu s pravilima. Potom su ih pokušali isprati običnom vodom, sodom bikarbonom i otopinom razrijeđenog izbjeljivača.

Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve kemikalije uklonjene su s površine voća.

Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve kemikalije uklonjene su s površine voća.

Kora jabuke puna je nutrijenata, ali u njoj je i puno pesticida. Kad jedete jabuku možete odlučiti hoćete li joj oguliti koru ili nećete. No isto ne možete primijeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput špinata, kazala je He.

Postoji mogućnost i da se po voću iz boce s raspršivačem pošprica bijeli ocat te se potom ono opere u vodi. Ocat uništava bakterije pa se može i samostalno koristiti za čišćenje plodova.

Jedna od metoda je i namakanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od 10 minuta.

Niti jedan pesticid nije u potpunosti povezan s dugoročnim utjecajem na ljudsko zdravlje, poput primjerice povećanog rizika od razvoja raka. Zasigurno ne tako niske količine, koje su uostalom i dopuštene. No riječi koje se u ovom kontekstu spominju poput 'sigurnosti' i 'rizika' škakljive su kada su potrošači u pitanju. Smatram da je vrlo važno smanjiti rizik od izloženosti prehrambenih namirnica pesticidima, istaknula je.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju