Na popisu minerala potrebnih našem organizmu svoje mjesto ima i kalij. Osim što pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, kalij transportira hranjive sastojke u naše stanice i pomaže zdravom radu živaca i mišića.

Preporučeni dnevni unos kalija kod zdravih osoba iznosi 4700 mg, ali, nažalost, većina ljudi ne unosi ga dovoljno.

Namirnica koja je najpoznatija kao ona bogata kalijem su banane. Jedna srednje velika banana sadrži 422 mg kalija, odnosno 9 posto preporučene količine kalija. 

Međutim, ono što je bitno znati je da banane nisu jedini heroji bogati kalijem. Postoje i druge namirnice koje ga imaju čak i više nego banane. Njih 15 izdvojili smo u nastavku:

1. Avokado

Popularni avokado prepun je hranjivih sastojaka, a samo polovina avokada može vam osigurati 10 posto dnevne potrebe za kalijem.

Osim toga, avokado je bogat vitaminom K i folatima, a može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka.

2. Batat

Jedenje batata je sjajan način da dodate više kalija u svoju prehranu. Samo jedan srednje veliki batat osigurat će vam 12 posto preporučenog dnevnog unosa kalija. Osim toga, batat je bogat i proteinima, vlaknima i vitaminom A.

3. Špinat

Jedna porcija špinata (oko 150 grama) osigurat će vam oko 12 posto preporučenog dnevnog unosa kalija. Ovo povrće sadrži i vitamine A i K kao i folate i magnezij. Bez imalo sumnje, špinat spada među povrća s najviše hranjivih sastojaka.

4. Lubenica

Sezona lubenica doći će i brže nego što mislimo, a kad počne imajte na umu da vam oko 500 grama ovog ukusnog, ljetnog voća osigurava oko 14 posto preporučene dnevne doze kalija, a unijet ćete i nešto vitamina A i C. I uz sve to, nećete imati grižnju savjesti zbog pojedenih kalorija.

5. Kokosova voda

Kokosova voda nije samo izvrsna opcija za hidrataciju nego i izvrstan izvor kalija. Jedna šalica (oko 240 ml) sadrži 13 posto preporučenog dnevnog unosa kalija. Kokosova voda je osim toga i dobar izvor magnezija, kalcija, natrija i mangana.

Bolovi i grčevi u nozi mogu biti posljedica manjka kalija u tijelu Regulira sol u organizmu i još puno toga: Pet znakova da tijelu nedostaje kalija

Prije uzimanja suplemenata cinka treba se posavjetovati sa stručnjakom Mineral bez kojeg ne ide: Što treba znati prije uzimanja nadomjestka prehrani s cinkom

6. Bijeli grah

Oko 180 grama bijelog graha osigurat će vam 18 posto preporučene dnevne doze kalija. To je ekvivalent dvjema bananama. Grah možete dodati u salate ili variva.

7. Crni grah

Samo 172 grama crnog graha osigurat će vam 13 posto preporučenog dnevnog unosa kalija. Apsorpciju minerala povećajte tako da prije pripreme grah namočite.

8. Edamame

Edamame su sojina zrna koja se poslužuju u mahuni, a tradicionalno se jedu u Japanu. Ova mahunarka prepuna je hranjivih sastojaka, a jedna šalica osigurava 14 posto preporučenog dnevnog unosa kalija. Osigurat će vam i dobre količine vitamina K, magnezija i mangana.

9. Umak od rajčice

Umak izrađen od rajčice koja je oguljena i iz koje su uklonjenje sjemenke također je odličan izvor kalija. Osim što će poboljšati okus hrane, oko 50 grama ovog umaka osigurat će vam deset posto preporučene dnevne doze kalija.

10. Krumpir

Osim što je krumpir u mnogim kućanstvima jedna od glavnih namirnica, on je dobar izvor kalija. Jedan krumpir (oko 135 grama) u pravilu osigurava oko 11 posto preporučenog dnevnog unosa ovog minerala. Napominjemo da postoji mnogo različitih sorti krumpira, a sadržaj kalija može ovisiti o tlu u kojem se uzgaja.

Slika nije dostupna Mineral života: 10 namirnica koje sadrže najviše magnezija

11. Suhe marelice

Šest suhih marelica osigurat će vam oko 488 mg kalija što je više od 10 posto preporučenog dnevnog unosa. Ovo voće također je i dobar izvor vlakana i vitamina A i E. Suhe marelice možete umiješati u musli, a mogu biti i zdrava grickalica.

12. Blitva

Ovo lisnato, zeleno povrće jako je hranjivo. Oko 180 grama kuhane blitve osigurat će vam čak 20 posto preporučenog dnevnog unosa kalija. Dodatni plus blitve je činjenica da je niskokalorična kao i da je dobar izvor vlakana.

13. Cikla

Oko 170 grama kuhane cikle osigurat će vam oko 11 posto preporučenog dnevnog unosa kalija. Cikla će imati i dodatnu prednost ako imate visoki krvni tlak. Osim toga, njezini sastojci pomažu cjelokupnom zdravlju srca.

Žena pije čaj Što se dogodi u tijelu ako svaki dan pijete zeleni ili crni čaj?

14. Šipak

Osim što je vrlo zdravo voće, šipak je i odličan izvor kalija. Jedan šipak može sadržavati i do 666 mg kalija, odnosno više od 14 posto preporučenog dnevnog unosa. Osim toga, šipak je bogat vitaminima C i K, a ima i više proteina od većine voća.

15. Butternut tikva

Butternut tikva još je jedna izvrstan izvor kalija koji s pojedenih 205 grama osigurava 12 posto preporučenog dnevnog unosa. Sadrži i vitamine A i C, kao i manje količine vitamina B i E te magnezija.

JEDITE RAZNOVRSNU HRANU BOGATU KALIJEM

Zaključno, iako su banane izvrstan i vjerojatno najpoznatiji izvor kalija, postoje i druge zdrave namirnice koje su čak i bogatije ovim mineralom. Neke od njih, poput blitve i bijelog graha, imaju dvostruku količinu kalija po šalici, u usporedbi s bananom srednje veličine.

Ključ za konzumiranje dovoljne količine kalija je u jedenju šarolikih biljnih namirnica svaki dan. Pokušajte u vašu prehranu uvrstiti što više gore navedenih namirnica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju