Iako svi očekuju da svekrve i snahe žive na ratnoj nozi, čini se da, barem što se svekrva tiče, to jednostavno nije istina. Pokazalo je to istraživanje 'Moja snaha i ja' portala MojeVrijeme.hr koji je anonimno ispitao 520 svekrva. Upitnik sastavljen od 20 pitanja vodio ih je kroz neuralgične točke odnosa svekrva i snaha, a obrada podataka pokazala je samo jedno – srušen je općeprihvaćeni mit kako majke ne trpe supruge svojih sinova

Zajednički život ili suživot?
Dvadeset i osam posto ispitanica svakodnevno se viđa sa svojim snahama, 20 posto nekoliko puta tjedno, 14 posto na tjednoj bazi, a 18 posto nekoliko puta mjesečno. Svaka peta svekrva snahu vidi rjeđe od toga ili gotovo nikada. I kada žive u istoj kući, ali u odvojenim kućanstvima.

Čak 65 posto svekrva svoj odnos sa snahom opisuje dobrim, dok je za 17 posto svekrva taj odnos čak fantastičan. 18 posto svekrva misli da je taj odnos loš ili nikakav. Gotovo jednako dobrim svoj odnos sa snahama ocjenjuju svekrve koje snahe vide svakodnevno, par puta tjedno ili na tjednoj bazi. Zabrinjavajuće, 11 posto svekrva koje žive u istom kućanstvu sa snahom misle da je njihov odnos loš.

Da im je snaha dobra osoba misli visokih 44 posto svekrva, a da je odlična misli ih 40 posto

Da im je snaha dobra osoba misli visokih 44 posto svekrva, a da je odlična misli ih 40 posto. Da je snaha tek osrednja osoba uvjereno je 13 posto ispitanica, a da je loša – izravno je reklo samo 3 posto svekrva.

Sin između snahe i majke

Samo 6 posto ispitanih svekrva misli da njihova snaha nije dobra supruga, dok ih 14 posto misli da je njihov sin 'ipak mogao i bolje proći' što se odabira životne družice tiče.

Gotovo svaka treća svekrva nije sigurna da ih snaha cijeni dovoljno, dok je 9 posto njih sasvim sigurno da ih snaha ne cijeni. 60 posto ih priznaje da ih snaha ponekad traži savjet, 16 posto kaže da je to jako često, dok ih 24 posto misli da ih snaha nikada ili nedovoljno često traži savjet.

Odgoj djece i financije
Čak 15 posto ispitanica misli da su bolje majke no što su to njihove snahe, 18 posto ih nije sa sigurnošću moglo odgovoriti na ovo pitanje. 32 posto svekrva svakodnevno čuvaju unučad, 59 posto ih to čini ponekad, a 7 posto snaha svekrvama nikada ne povjeravaju djecu na čuvanje.

Čak 70 posto svekrva koje ponekad ili često financijski pomažu sinovljevoj obitelji misli da ih snahe ne cijene dovoljno.

42 posto svekrva financijski pomažu obitelji svoga sina, dok ih 27 posto to čini povremeno. Čak 70 posto svekrva koje ponekad ili često financijski pomažu sinovljevoj obitelji misli da ih snahe ne cijene dovoljno.

Snaha kao domaćica
Čak 62 posto svekrva misli da njihove snahe odlično brinu o kućanstvu. 32 posto ih kaže da su im snahe osrednje domaćice, dok ih 5 posto tvrdi da se snahe loše ili nikako brinu o kućanstvu. Preostalih 1 posto misli da snaha, bez njihove pomoći, ne bi uspjela voditi kućanstvo.

Koliko su današnje svekrve emancipirane govori i podatak da ih 83 posto misli da njihov sin i snaha trebaju dijeliti kućanske poslove, 13 posto ih nije sigurno u to, dok ih samo 4 posto misli kako podjela na muške i ženske poslove 'postoji s razlogom'.

Predstavljeni podaci su rezultat istraživanja 'Moja snaha i ja' kojega je u veljači 2015. godine proveo portal MojeVrijeme.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju