Povrtni čaj
Povrtni čaj (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za povrtni čaj koji će smanjiti kiselost u tijelu

05-01-2024 Piše K.B.
komentari

Jedno od načela alkalne prehrane kojom se smanjuje kiselost u tijelu kaže da između obroka, ako ogladnimo, popijemo malo povrtnog čaja. Recept za ovaj superzdravi čaj donosi knjiga "Alkalni sokovi & smoothieji" autora dr. Stephana Domeniga.

Povrtni čaj hranjiv je napitak i pomoći će vam da održavate stalnu razinu energije. Pripremite ga u većoj količini jer ga možete piti tijekom dana umjesto čaja i kave s kofeinom.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Kada vam njegovo pripremanje prijeđe u naviku, mijenjajte začine i i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali okus. Uz to, možete mu pokušati dodati ostatke povrća iz drugih recepata.

Sastojci za povrtni čaj:

  • 2 litre vode
  • 3 mrkve
  • 1 pastrnjak ili batat
  • 4 stabljike celera listaša
  • 2 luka
  • 1 poriluk
  • 2 krumpira
  • 3 češnja češnjaka
  • 6 zrna crnog papra
  • 1 lovorov list
  • mala vezica peršina
  • morska ili kuhinjska sol, prema ukusu
  • maslinovo ulje, za posluživanje

Povrtni čaj - priprema:

  1. Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuha.
  2. Mrkvi odrežite krajeve. Mrkvu i pastrnjak ili batat ogulite i krupnije narežite. Celer ugrubo nasjeckajte. Luk i krumpir oljuštite i narežite na četvrtine. Donji kraj poriluka odrežite i bacite, a zatim poriluk krupnije narežite.
  3. Kad voda zavrije, dodajte joj povrće, češnjak, papar i lovorov list. Lišće peršina nasjeckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo nasjeckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru te lagano kuhajte 30 minuta.
  4. Povrće ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Kada je želite piti, podgrijte je i posolite. Poslužite s malo peršinova lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinova ulja.

Neugodna nadutost Uzrok mnogih tegoba: Sedam upozorenja da je tijelo prekiselo
SAVJET:
Iznenadit ćete se koliko je sok od peršina jak i oštar. Od listova možete pripremiti sok i na vrh staviti koji listić za još malo zdravog klorofila.


PREUZETO IZ KNJIGE "ALKALNI SOKOVI & SMOOTHIEJI" AUTORA DR. STEPHANA DOMENIGA.

Pročitaj još
Pročitaj još