Potkraj ožujka u prvi plan dolaze narcise, poseban cvijet koji plijeni pažnju svojom ljepotom, a simbolizira nadu i novi život. Dan narcisa u Hrvatskoj, ali i mnogim drugim zemljama, obilježava se krajem ožujka i posvećen je osobama oboljelima od raka dojke.

Galerija Narcise Narcise Narcise +14 Narcise

Narcisi, ili sunovrati na prvi su pogled tako nježni, a zapravo su vrlo otporni na niske temperature. Mogu preživjeti čak i pod snijegom, a trpe i direktnu sunčevu svjetlost. Ne podnose jedino previše vlage pa najbolje uspijevaju u tlu u kojemu se voda ne zadržava dugo.

Njihovo ime krije baš zanimljivu priču koja svoje korijene vuče iz grčke mitologije.

Nimfa zvana Eho zaljubila se u Grka Narcisa. On ju je bezosjećajno odbio, a ona je nastavila živjeti slomljena srca. Kad je Nemesis, bog osvete, čuo tužnu ljubavnu priču, namamio je Narcisa pokraj rijeke. Narcis je toliko bio smeten svojom ljepotom koju je vidio u odrazu, da se jadan utopio, a nakon smrti se pretvorio u cvijet.

Narcise Narcise (Foto: Living4media)

Postoji tridesetak vrsta narcisa, a vjerojatno ste primijetili da u vazi vole biti sami. Razlog tomu je otrovna tvar likorin, njihov obrambeni mehanizam, koji može naštetiti drugim biljkama, ali i životinjama.

Narcise Narcise (Foto: Living4media)

Ako dragoj osobi želite pokloniti narcise, obavezno joj morate dati buket. Prema starom vjerovanju, ako osobi date samo jedan cvijet – želite joj nesreću.

Osim nade i novoga života, ovaj predivni cvijet diljem svijeta nosi drugačiju simboliku. Primjerice, u Kini simbolizira sreću i simbol je njihove Nove godine, u Japanu je sinonim za proljeće i buđenje života, a u Francuskoj je znak nade u bolje sutra.

U galeriji na početku teksta pogledajte fotografije koje dokazuju da su narcise jedan od najljepših ukrasa doma.

Narcise Narcise (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju