Pojava malih potkožnih vena u obliku paukove mreže predstavlja veliki problem za mnoge. One su često posljedica genetike, ali usvajanje nekih navika, poput pravilne tjelesne aktivnosti, sprječavaju njihovo prebrzo nastajanje. Međutim, još jedna navika može vam pomoći da ih usporite

Uskoro ćemo početi odijevati otvorenije odjevne komade i izlagati tijelo suncu, a upravo to može pogodovati razvoju malih potkožnih vena u obliku paukove mreže (tzv. "paukove" vene). One su čest problem za veliki broj ljudi. Obično se pojavljuju na nogama, ali nije rijetkost da se pojave i na dijelu tijela gdje ih je puno teže prekriti – licu.

Zbog toga bi oni skloni njihovom razvoju trebali pripaziti na sunce, velikog prijatelja paukovih vena. Naime, UV zračenje utječe na uništavanje kolagena, glavnog proteina u koži, kostima i vezivnom tkivu.

'Pod utjecajem UV zraka raspada se kolagen i to rezultira povećanim pritiskom na vene koje tada postaju vidljive na koži. '

UTJECAJ UV ZRAČENJA NA VENE

Kada se kolagen počinje raspadati zbog prevelike izloženosti UV zrakama, vezivno tkivo i koža postaju slabi i nepovratno se rastežu. Oslabljeni kolagen rezultira povećanim pritiskom na vene i one tada postaju vidljive na koži.

Noge su inače zaštićene odjećom ili kremom za sunčanje, ali lice uglavnom zaboravljamo zaštititi od sunca. Ako ste skloni razvoju paukovih vena i ne želite da se pojave i na licu, morate usvojiti jednu važnu naviku - tijekom boravka na suncu obavezno tijelo i lice mažite s kremom za sunčanje (minimalno faktor 30).

IZBJEGAVAJTE SUNČANJE BEZ ZAŠTITE

Mnogi pribjegavaju sunčanju ili samotamnjenju u solariju kako bi vene sakrili' iza tamne kože. Imajte na umu da ćete ih tako sakriti samo kratkotrajno, ali dugoročno ćete si više naštetiti jer ćete utjecati na raspadanje kolagena.

Lasersko uklanjanje vena nema pristupačnu cijenu, a najjeftiniji i najjednostavniji način sakrivanja paukovih vena je upotreba šminke ili krema za samotamnjenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju