Otvorena komunikacija je ključ dobre veze – bez obzira je li riječ o ljubavnom partnerstvu, obiteljskim odnosima ili prijateljstvu koji traje još od školskih dana.

No unatoč tome, ima nas dosta koji često radije "čitamo misli", nego postavljamo pitanja i otvaramo dijalog kako bismo riješili eventualne probleme.

Bez obzira na to koliko dobro poznajemo neku osobu, istina glasi da ne možemo znati što ona misli u pojedinom trenutku. Ako vam je prijateljica, primjerice, nekoliko puta otkazala kavu u zadnji tren, zaboravila vas nazvati ili vam čestitati rođendan, to nije razlog da počnete negativno razmišljati o njoj – ili sebi.

Prijateljice Imate li i vi svoju najdražu djevicu? Prijateljica koju uvijek prvu pitamo za savjet

Život može biti stresan, nepredvidiv i prepun problema, što se pokazalo posebice istinitom tvrdnjom u posljednje dvije godine. Ljudi ponekad zaboravljaju i na važne stvari zbog preopterećenosti svakodnevnim obavezama, a ne zato što vas više ne vole, ne mare za vas i vašu dobrobit.

Izbacite iz glave - Sigurno je ljuta zato što sam..., Vjerojatno joj se nije svidjelo kada sam..., 100 posto misli da sam... i slične rečenice. Šokantno jednostavno, ali istinito – pitajte prije nego što počnete zaključivati o tome zašto je netko nešto učinio ili zaboravio učiniti. Mogli biste se ugodno iznenaditi odgovorima.

Slika nije dostupna Snažna veza: 10 razloga zbog kojih su prijateljstva na daljinu posebna

Povedite razgovor s prijateljicom na nježan način i bez nepotrebnog optuživanja. Umjesto agresivnih riječi, pokušajte na ovaj način: Osjećam da se nešto zbiva u tvojem životu što te muči. Želiš li pričati o tome?

Isto tako, ne zaboravite komunicirati svoje želje. Niti druga strana ne može čitati misli niti znati da se osjećate loše ako joj to ne kažete. Imajte na umu da loša komunikacija ne donosi ništa dobro – samo ogorčenje, ljutnju i nezadovoljstvo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju