Više nego ikad, ova godina zove na akciju i i podršku žrtvama nasilja. Izolacija i dodatni problemi s nastavkom covid-19 pandemije povećavaju osjetljivost i ranjivost žrtava, globalni ekonomski problemi i stres s kojim se ljudi susreću umanjuju vidljivost i važnost ove pandemije nasilja i još ju više skrivaju iza zavjesa.

1od 3 žene izložena je nekom od oblika nasilja, broj ubojstava u Hrvatskoj povezanih s nasiljem je porastao. Zato je važno svako sklonište za žrtve, svaka linija za pomoć i profesionalna podrška koju možemo dati. I naravno, dizanje svijesti i vidljivosti da jesmo tu, da žrtva zna da ima gdje pobjeći i kome se obratiti za pomoć.

Avon već dugi niz godina surađuje s Udrugom Brod koja je sinonim za pomoć i podršku žrtvama u Slavoniji. Udruga Brod grupa je za ženska ljudska prava osnovana 1998. s ciljem promocije i zaštite prava žena i djece. Jedina je nevladina organizacija u Brodsko-posavskoj županiji koja se bavi ovom problematikom. Organizira i sudjeluje u mnogobrojnim projektnim aktivnostima i kroz suradnju s organizacijama u regiji te je stekla bazu podataka organizacija i razvila model zajedničkih razmjena iskustava.

„Unazad dvadeset godina pružamo besplatne pravne usluge, koje su dosada koristile preko 10.000 žena. Oforimile smo Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u kojem je dosada boravilo preko 500 osoba. Provodimo i razne projekte za samozapošljavanje žena te kampanje koje za ulogu imaju podići svijest o nasilju nad ženama, jer živimo u zemlji u kojoj je samo u zadnjoj godini prijavljeno 168 silovanja, a ubijeno 16 žena.” govori Anamarija Matanović, voditeljica programa Udruge Brod. Dodaje i što to konkretno znači: „Žene nas kontaktiraju osobno ili preko institucija kao što su Policija i CZSS. Savjetovalištu dolaze osobno ili pomažemo putem telefona i maila, jer nam se obraćaju žene iz cijele Hrvatske. U Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja smještamo žene uglavnom direktno, jer je važno da žrtva ne bude dodatno traumatizirana procedurama koje nalažu institucije. U skloništu žene i djeca imaju u cijelosti pokrivene troškove smještaja, hrane i higijene te psihosocijalni tretman.Ono što je najvažnije, gledamo da im omogućimo što bolje uvjete kako bi žene i djeca mogli steći osjećaj sigurnog doma, ali i nastaviti sa stvarenjem sigurnog doma i nakon izlaska. Važno je da i djeca steknu osjećaj zaštićenosti i sigurnosti, jer oni izrastaju u ljude koji stvaraju nove obitelji.”

Anamarija nastavlja i o važnosti konkretnih donacija, poput najnovije od 50.000kn koju je Avon upravo donirao povodom 16 dana aktivizma. „Avon već dugi niz godina izdvaja značajna sredstva te organizira kampanje koje su usmjerene protiv nasilja nad ženama i djecom. Novčana sredstva su nam važna za održavanje Skloništa, za potrebe žena i djece te profesionalnu podršku i zaposlene. I ova donacija udolazi u pravo vrijeme, kad se borimo s mnogo nepovoljnih okolnosti uz covid19, koji je najviše negativno utjecao na žene. Broj prijava se smanjio, utoliko da je broj ubojstava porastao, jer su žene primorene staviti u fokus sve drugo osim svojih života. Žene su te koje rade u uslužnim djelatnostima, žene su te koje se brinu o djeci i obitelji, žene su te koje za iste poslove bivaju manje plaćene od muškaraca i na kraju žene su te koje trpe sve oblike muškog nasilja.”

Avon u Hrvatskoj donirao je već više od milijun kuna za ovu važnu borbu i trudi se predvoditi poziv na borbu i progovaranje protiv ove pošasti koja jeste svuda oko nas i koja nas u vrijeme kovida još i više zabrinjava. Važno je progovarati, važno je da žene čuju i znaju da nisu same.

OD brige za sebe DO zajedničke podrške. Od okretanja glave do progovaranja o nasilju. Od nemogućnosti do konkretne pomoći i podrške. Sve je moguće ako se pokrenemo ZAJEDNO. Jer nasilje nad ženama nije privatni problem žena. Nasilje nad ženama je problem cijelog društva, te moralna i zakonska obaveza svakog pojedinca. Ako ga uočite u svom susjedstvu, na radnom mjestu i šire, prijavite nadležnim institucijama kao što su Policija ili Centar za socijalnu skrb ili Nevladine organizacije poput Udruge Brod:

091 5890458 - mob/ viber dežurni broj 24 sata

098 550191 – mob / viber dežurni broj pravnog savjetovanja 24 sata

www.udruga-brod.hr   udruga.brod1@gmail.com

Poziv također može biti i anoniman, tako da osoba koja zove bude sigurna da nije nikako ugrožena. Osim što pomažete jednoj ženi - pomažete društvu, pridonosite stvaranju globalno zdrave slike društva u kojem živimo.

PR PR (Foto: PR)

#progovoriprotivnasilja i ti! Ne okreći glavu, budi podrška onima koji ju trebaju. Možeš direktno pomoći i kupnjom Avonovog proizvoda sa znakom beskonačnosti – i tako ćeš direktno donirati za borbu protiv nasilja nad ženama.

Ako primjetite bilo koji oblik nasilja nad ženama kao što su fizičko, psihičko, verbalno, seksualno, internet nasilje, PROGOVORITE, PRIJAVITE GA! #SpeakOut

PR PR (Foto: PR)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju