Svi ujutro volimo ostati što duže u krevetu, no to nas često natjera na užurban početak dana i ne ostavi nam dovoljno vremena za uživanje u doručku. Zbog pola sata duljeg spavanja u konačnici se nećete osjećati bolje, a ako se ustanete na vrijeme krenut ćete siti u novi dan. Donosimo vam ideje za doručak uz koje ćete jedva čekati jutro.

Svaki dan započnite siti. Vjerujemo da ste često u žurbi i da ne stižete uvijek razmišljati o prvom obroku u danu. No, doručak je zaista najbitniji. Donosimo vam nekoliko savjeta kako na brzinu pripremiti zdrave i jednostavne obroke za što kvalitetniji početak vašeg dana.

1. Omiljena namirnica – oduvijek, svima

Otkad znamo za sebe, znamo i za popularnu rimu: „Jedno jaje svako jutro organizmu snagu daje”.
I nutricionisti se slažu da su jaja jedan od najkorisnijih prehrambenih proizvoda. Mogu se pripremiti na bezbroj načina, a najjednostavniji je 3-minutno kuhanje.

Ako želite pripremiti savršeno mekana kuhana jaja, potrebno je prije kuhanja napraviti malenu rupicu na ljusci jajata. Višak zraka će izaći van, a to će spriječiti pucanje. Još manje vremena izgubit ćete ako se dobro organizirate. Jaja stavite kuhati, a dok odbrojavate tri minute, nabrzinu pripremite i ukusnu sezonsku salatu i vaš je doručak, pun zdravih sastojaka - spreman.

2. Elementarne namirnice – temelj svake prehrane!

Dan možete započeti i žitaricama. Bitno je odabrati one koje sadrže vlakna i proteine jer ćete tako duže ostati siti. Jedna od najzdravijih žitarica je zob. Zobenu kašu (od zobenih pahuljica) možete pripremiti s toplim mlijekom ili jogurtom. Ako vam se okus ne sviđa u potpunosti, slobodno ubacite kockicu tamne čokolade. Vaš će brzo pripremljen doručak tako biti još zdraviji, jer tamna čokolada poboljšava protok krvi i smanjuje razinu kolesterola.

Ako nemate pahuljice, u jogurt ili mlijeko dodajte nadrobljene integralne kekse. Naravno, doručak nikada ne bismo trebali preskakati, a ako ste u velikoj gužvi i iz kuće ste izašli bez doručka, u torbu ubacite paket zdravih keksića od cjelovitih žitarica, poput Grancereale, koji će biti idealan brzi doručak.

3. Banane – zdrava i kreativna nadopuna doručka

Žuto voće najbolji je izvor otpornog škroba. To je zdrav ugljikohidrat koji dugo drži osjećaj sitosti. Za idealan jednostavni doručak pripremite frape od banane. Dovoljno ih je oguliti i ubaciti ih u mikser zajedno s mlijekom i šećerom i zatim ih nakratko rashladiti u hladnjaku. Banane sadrže i kalij koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a posebno pogoduje osobama koje pate od hipertenzije. Banane možete dodati i u žitne pahuljice, koje ćete na taj način obogatiti i kreativno nadopuniti zdravi obrok.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju