Nejednakost plaća i, posljedično, mirovina nije problem poznat samo Hrvatskoj već i u zemljama znatno veće ekonomske snage. Ono je rezultat nejednakosti u obrazovnom, zdravstvenom, političkom, ali i svim ostalim sustavima koje čine društvo te u skrivenoj diskriminaciji.

Na predstavljanju europskog projekta "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine", čija je nositeljica pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, rečeno je da su muškarci u 2015. u prosjeku godišnje zarađivali čak 11.500 kuna više nego žene, odnosno gotovo jednu i pol prosječnu hrvatsku bruto plaću više.

Prosječna mjesečna bruto plaća za žene 2015. godine iznosila je oko 7500 kuna, a za muškarce 8400 kuna, što znači da je udio prosječne plaće žene u plaći muškarca iznosio 88,7 posto, navela je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Višnja Ljubičić pritom je upozorila na to da jaz u plaćama muškaraca i žena dovodi i do jaza u mirovinama pa ženama nakon izlaska s tržišta rada prijeti socijalna isključenost, siromaštvo, ekonomska ovisnost o suprugu, odnosno partneru.

Tom, gotovo nevidljivom temom rodne nejednakosti u plaćama i mirovinama, bavi se projekt "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine". Njime se žele osigurati standardi i mjere koje će podići svijest o spomenutom problemu s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene.

Kao jedan od razloga za manje mirovine navodi se način obračunavanja mirovina koje nakon 1. siječnja 1998. godine uzima u obzir prosjek svih plaća, a ne najboljih deset godina, kao što je bio slučaj do tada. Zbog toga su najviše zakinute žene koje su postale majke jer je iznos mjesečnog dohotka tijekom rodiljnog dopusta „rušio“ prosjek mirovine.

Citat 1 S nejednakošću plaća i mirovina susreću se i zemlje Europske unije (Foto: Zadovoljna.hr)

Provedba projekta, vrijednoga gotovo 470 tisuća eura, počela je 1. listopada ove godine i trajat će do konca rujna 2020. Četvrti je to europski projekt pravobraniteljice u posljednjih pet godina kroz koje je povučeno dva milijuna eura.

U okviru projekta provest će se dubinsko istraživanje stanja na nacionalnoj razini, izraditi edukacijski programi i priručnici, održati radionice u četiri velika grada, nastojati izraditi nacionalni zakonodavni okvir za jednake plaće i mirovine. Ciljane su skupine projekta izvršna i zakonodavna vlast, tvrtke u javnom i privatnom sektori, sindikati, srednjoškolci.

U Švicarskoj žena tijekom radnog vijeka gubi 300 tisuća franaka samo zato što je žena

Nejednakost u plaćama nije hrvatski, nego i europski i globalni problem, naglašava saborska zastupnica, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović i potkrepljuje to primjerom bogate Švicarske.

Žena u Švicarskoj tijekom radnog vijeka gubi 300 tisuća švicarskih franaka samo zato što je žena, odnosno žene zarađuju 20 posto manje za isti posao samo zato što su žene, kaže zastupnica i dodaje da Hrvatska ima isti problem kao i dobar dio članica EU-a. Poručuje da je zauzimanje za jednake plaće "proces koji traje" te da u tome ima i puno lažne senzibilnosti koju treba raskrinkati.

Citat 2 Na slabije mirovine žena utječe i majčinstvo, odnosno rodiljni dopusti (Foto: Zadovoljna.hr)

Statističke informacije o razlikama među spolovima nedovoljno su vidljive, priznaje ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, koji je s ministarstvima obrazovanja i uprave podupiratelj projekta.

Partneri projekta "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine" jesu Institut za društvena istraživanja, feministička organizacija CESI, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Institut za ravnopravnost muškaraca i žena iz Belgije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju