Gelove za tuširanje i losione koristimo svakodnevno, upravo bi zato trebali voditi računa o tome da budu dobri za nas i naše tijelo. Otkrijte što se krije iza natpisa 'pareben free' i zašto su proizvodi bez parabena bolji izbor.

U zadnje vrijeme na policama trgovina izviru proizvodi koji ističu da su 'paraben free'. Većina će žena ne znajući što to znači zanemariti natpis i posegnuti za proizvodima na koje su naviknule. Ako ste se i vi prepoznali u opisu, vrijeme je da otvorite oči i zapitate se što je to zapravo paraben. Donosimo vam odgovore na pitanja koja ste se sigurno zapitali pri kupnji proizvoda za vašu kožu ili kosu.

Gdje se sve nalaze parabeni?

Parabeni su najkorišteniji konzervansi u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu. Nalaze se u sapunima, gelovima za tuširanje, kremama za lice, losionima za tijelo, pjenama za brijanje, dezodoransima i sličnim proizvodima koje svakodnevno koristimo. Znanstveno rečeno, parabeni su esteri, spoj kiseline i alkohola. Možete ih prepoznati po nastavku –ben, a najčešći su metilparaben, propilparaben i butilparaben.

Koliko su parabeni štetni?

Tvrtke koriste parabene kako bi produžile rok trajanja proizvoda te spriječile rast bakterija i gljivica, primjerice u kremi za lice. Plijesan nitko ne želi mazati po koži, stoga je razumljivo zašto ga tvrtke koriste.

No, u posljednjih nekoliko godina došlo je do rasprave između znanstvenika, regulatora za sigurnost proizvoda i kozmetičkih proizvođača o tome jesu li sveprisutne kemikalije koje se gotovo 70 godina koriste, zapravo štetne za naše zdravlje. Na osjetljivijoj koži mogu uzrokovati razne alergije, a neka od pitanja su dovode li parabeni do raka dojke te uzrokuju li probleme plodnosti.

Postoji li alternativa?

Iako stručnjaci o ovoj temi još uvijek imaju podijeljeno mišljenje, neki proizvođači okrenuli su se alternativi i stvaraju proizvode bez parabena. Obzirom na to da nemaju konzervansa, njihov je rok trajanja kraći, no to ujedino znači da sadržavaju više prirodnih sastojaka koji nisu štetni za vaše tijelo. Stoga su takvi proizvodi pogodniji za one s osjetljivijom ili problematičnom kožom.

Živimo u doba kada zaista možemo biti sretni s porastom proizvoda koji ne koriste sastojke poput parabena, alkohola i silikona. Takvi proizvodi zahtjevaju više pažnje, primjerice neki koje koristimo duže nakon otvaranja poput krema za lice, moraju se držati u hladnjaku.

Prirodni sastojci poput ulja badema, maslina ili lavande u proizvodima bez parabena u najboljem svjetlu će pokazati svoje dobrobiti za našu kožu bez intervencije konzervansa.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju